search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:21
MENU CLOSE

Όλα δείχνουν ΟΛΑ

31.12.2013 22:00
oldphotospod_3112_045_cmyk1388474697.jpg

Τα πρώτα βήματά τους στους δρόμους της τρομοκρατίας μοιάζουν να κάνουν οι δράστες της επίθεσης στην οικία του πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Τα πρώτα βήματά τους στους δρόμους της τρομοκρατίας μοιάζουν να κάνουν οι δράστες της επίθεσης στην οικία του πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν οι αρχές, αυτό έδειξε καταρχήν και η βαλλιστική έρευνα στους 60 κάλυκες από δύο αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά τη Δευτέρα το ξημέρωμα από τους τρομοκράτες.
Το χτύπημα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την επίθεση που είχε γίνει πριν από ακριβώς έναν χρόνο (14 Ιανουαρίου 2013) στο κτήριο της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ΟΛΑ (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών), η οποία ανέλαβε την ευθύνη με καθυστέρηση μηνών.
Λίγο μετά τις 3.30 το πρωί τουλάχιστον τέσσερα άτομα προσέγγισαν πεζή την πρεσβευτική κατοικία. Δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τον εξωτερικό αστυνομικό φρουρό, στάθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο, μπροστά σε μια πιλοτή πολυκατοικίας, και σημάδεψαν τη μάντρα της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή ανοίγοντας πυρ με δύο Καλάσνικοφ .
Ο αστυνομικός σκοπός, ο οποίος αρχικά δεν τους αντιλήφθηκε, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς επιχείρησε να καλυφθεί στο αλεξίσφαιρο κουβούκλιο, αν και οι τρομοκράτες δεν είχαν αυτόν ως στόχο, αλλά τη διπλωματική κατοικία.
Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής συνέλεξαν από το σημείο της επίθεσης τουλάχιστον 60 κάλυκες 7,62 χιλιοστών, που παραπέμπουν σε αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ. Σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέτασή τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέρχονται από δύο όπλα, που έριξαν 30 φυσίγγια το καθένα και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερη ενέργεια.
Επιπλέον, από τις διωκτικές αρχές διαρρέει ότι δύο βολίδες βρέθηκαν στο δωμάτιο της κόρης του Γερμανού πρεσβευτή. Κατά σατανική σύμπτωση, πηγές της Αντιτρομοκρατικής διέρρεαν μετά την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πως σφαίρες είχαν βρεθεί και στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά.
Από τη διασπορά των βολίδων και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι δράστες φαίνεται πως δεν επιδίωκαν θύματα, αλλά να καταφέρουν ένα συμβολικό χτύπημα που θα προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον κόσμο.
Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού και στη συνέχεια με κάποιο όχημα, το οποίο τους περίμενε σε κοντινή απόσταση. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι, εκτός από τους… πιστολέρο, στην επίθεση συμμετείχε και ομάδα υποστήριξης ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διαφυγή τους.
Άλλωστε μέσα σε ελάχιστα λεπτά η περιοχή γύρω από το σπίτι του πρεσβευτή αποκλείστηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Μάλιστα, προχώρησαν σε έξι προσαγωγές ατόμων, τα οποία «ξεψάχνιζαν» έως αργά το απόγευμα για τυχόν εμπλοκή στην επίθεση.
Ακόμη, σε κοντινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης, εντοπίστηκε ένα κλεμμένο Ι.Χ. που έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση. Εκεί έχουν σταλεί και τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας τόσο του αλεξίσφαιρου φυλακίου του αστυνομικού σκοπού όσο και παρακείμενων στην οικία του Βόλφγκανγκ Ντολτ κτηρίων.
Ελάχιστα λεπτά μετά την επίθεση επικοινώνησαν με τον Γερμανό διπλωμάτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Οι έρευνες
Η πρόσφατη πείρα έχει δείξει πως η ταυτότητα των δραστών σε ανάλογες επιθέσεις – στις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιούνται ίδια όπλα – αποκαλύπτεται με την ανάληψη της ευθύνης για την εκάστοτε επίθεση. Ως εκ τούτου, η μόνη πιστοποίηση εξακολουθεί να παραμένει η σχετική προκήρυξη.
Ωστόσο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ήδη πως πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια στην οικία του Γερμανού πρέσβη κρύβεται η «νεοσύστατη ομάδα» που θεωρούν ότι έχει συστήσει ο (συνήθης πλέον ύποπτος) Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος παραμένει άφαντος από το καλοκαίρι του 2012, οπότε είχε αποφυλακιστεί μετά τη συμπλήρωση του δεκαοκτάμηνου της προφυλάκισής του για τη συμμετοχή του στον Επαναστατικό Αγώνα.
Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούν τις διωκτικές αρχές τόσο τα (πολλά, όπως επισημαίνουν) κοινά χαρακτηριστικά του χτυπήματος στη Ν.Δ. όσο και παλαιότερες επιθέσεις συμβολικού χαρακτήρα (βλ. πρεσβεία των ΗΠΑ, βόμβες στο Α.Τ. Καλλιθέας), για τις οποίες την ευθύνη είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας, αλλά και το ότι οι δράστες δεν επιδίωκαν να υπάρξουν θύματα.
Στο «μανιφέστο» των 19 σελίδων, με το οποίο η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, οι συντάκτες του προειδοποιούσαν για νέα χτυπήματα αναφέροντας:
«Κλείνουμε με την υπόσχεση προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό ότι την επόμενη φορά θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί (σ.σ.: αναφερόμενοι στην εμπλοκή που παρουσίασε το ρουκετοβόλο τύπου RPG, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Ν.Δ.) και με τη συμβουλή προς τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν κάποιους από τους μελλοντικούς μας στόχους να πράξουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους εκείνη τη νύχτα: δηλαδή απολύτως τίποτα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με συσχετισμούς που σίγουρα δεν θα τους επιτρέψουν να μας εμποδίσουν από αυτό που έχουμε εξαρχής σχεδιάσει».


Ψάχνουν ρόλο
 
Το δεδομένο είναι πως πλέον στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δαιδαλώδες «νεοτρομοκρατικό» δίκτυο, το οποίο αποτελείται από διαφορετικής ιδεολογίας και υφής μικρές ομάδες που αναζητούν τον ρόλο του διαδόχου τόσο της 17Ν όσο και της «ξεδοντιασμένης» πλέον Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Κάποιες εξ αυτών, λένε, όπως η ΟΛΑ, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός «νέου λαϊκού επαναστατικού κινήματος με πολιτικό χαρακτήρα», ενώ άλλες (όπως η ανενεργή – πάντα παρούσα στα σενάρια, αλλά πάντα απούσα από επιθέσεις – Σέχτα Επαναστατών και η FAI) αδιαφορούν για τον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, αναζητώντας θύματα.
Βεβαίως και αυτός ο συλλογισμός ενδέχεται κάπου να… «μπάζει», αφού στην τελευταία «Πράσινη απειλή» της FAI προς την ελληνική Coca-Cola η επίθεση είχε… οικονομικό στόχο, με την επισήμανση της οργάνωσης ότι δεν επιδιώκει θύματα μεταξύ των καταναλωτών, και εν τέλει υποχρέωσε την εταιρεία να αποσύρει τα προσβαλλόμενα προϊόντα.
Το βέβαιο, μέχρι στιγμής, είναι ότι στον χώρο τον οποίο η Αντιτρομοκρατική περιγράφει με τους νεολογισμούς «νεοτρομοκρατία» και… «νεο-νεοτρομοκρατία» φαίνεται πως κάτι καινούργιο και ενδεχομένως πολυδαίδαλο πάει να δημιουργηθεί. Το αν θα τα καταφέρει ή αν οι αρχές θα προλάβουν την περαιτέρω ανάπτυξή του είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί με τον καιρό…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:20