17/01/2019 01:48:27
12.6.2010

Υπουργείο Εργασίας:Μέτρα για τις φαρμακευτικές δαπάνες

Υπουργείο Εργασίας:Μέτρα για τις φαρμακευτικές δαπάνες - Media

Με δέσμη 5 μέτρων, η τήρηση των οποίων απαιτεί συνέπεια και ακρίβεια προκειμένου να μην επιστρέψουν αύριο - μεθαύριο, και τα 5, ως μπούμερανγκ – φα(σ)κελάκι από το ΔΝΤ – στο κυβερνητικό πρόσωπο, απαντάει στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης το υπουργείο Εργασίας:

1. Καθιερώθηκε ενιαίου τύπου συνταγογράφηση για τους γιατρούς όλου του συστήματος και ηλεκτρονικός έλεγχος των συμβατικών συνταγών. Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έγινε, από 1η Μαρτίου 2010, στη Λαμία και στη Λάρισα και από 1 Μαΐου σε όλο το δίκτυο του ΙΚΑ.

2. Απαγορεύτηκε στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. (Ο καημός του χαμηλοσυνταξιούχου)

3. Διαχωρίστηκαν τα φάρμακα στα οποία ο ασφαλισμένος συμμετέχει από εκείνα στα οποία ο ασφαλισμένος δεν συμμετέχει στο πλαίσιο της ίδιας συνταγής. Καθιερώθηκε δηλαδή η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ορισμένα φάρμακα (που η νομοθεσία το επιτρέπει), ενώ ταυτόχρονα απαγορεύτηκε, κατά την εκτέλεση των συνταγών, όταν υπάρχει φάρμακο όπου δεν συμμετέχει ο ασφαλισμένος, να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα που εμπεριέχουν συμμετοχή του.

4. Καθιερώθηκε με νομοθετική παρέμβαση ως ποινή η διακοπή της συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για εκείνον τον γιατρό ή φαρμακοποιό που συνταγογραφεί κατευθυνόμενα. Κι αν στη συνταγή δεν αναγράφεται ο ΑΜΚΑ, οι φαρμακοποιοί δεν θα την εκτελούν.

5. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20.000 έλεγχοι στους παθογενείς χώρους της Υγείας. Δέκα περιπτώσεις πήραν την άγουσα για τον εισαγγελέα και 150 φαρμακεία μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας ως το τέλος του 2010 πρέπει να έχουμε μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.