16/10/2019 01:43:01

Ένας χρόνος χωρίς τον Τσάβες

Ένας χρόνος χωρίς τον Τσάβες - Media
 
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από τον θάνατο του ηγέτη της βολιβαριανής επανάστασης, Ούγκο Τσάβες, με τη Βενεζουέλα να τον τιμά με στρατιωτικές παρελάσεις και τελετές μνήμης.
 
Οι εκδηλώσεις όμως για τον μεγάλο ηγέτη της Βενεζουέλας θα πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα όταν χιλιάδες αντικυβερνητικοί διοργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
 
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει χαρακτηρίσει επίσης τους διαδηλωτές ως «φασίστες» που θέλουν να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα, ωστόσο με βάσει το Σύνταγμα ο Μαδούρο δεν μπορεί να ανατραπεί πριν από το 2016, προτού συμπληρώσει το πρώτο μισό της θητείας του, ενώ οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2015 και θα είναι βουλευτικές.
 
Οι τσαβίστας έχουν επιβιώσει επί Τσάβες από ανάλογες αντικυβερνητικές προκλήσεις την περίοδο 2002-2004 (πραξικόπημα, γενικές απεργίες κ.ά.). Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, ο 51χρονος Μαδούρο ηγείται ενός ανομοιόμορφου κυβερνητικού συνασπισμού (περιλαμβάνει από αριστερούς έως και εθνικιστές) σε μια περίοδο κατά την οποία η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό 56,2%, την εγκληματικότητα, την χαμηλή πετρελαϊκή παραγωγή καθώς και με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.