search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Ναυτιλία των Ελλήνων 1700 – 1821: Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση

03.04.2014 21:00
Ναυτιλία των Ελλήνων 1700 – 1821: Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση - Media

Αν εξαιρέσει κανείς μερικές γλαφυρές όσο και γραφικές προσεγγίσεις, όπου πρωταγωνιστεί το… προαιώνιο «ναυτικό δαιμόνιο» των Ελλήνων, σπανίζουν οι σοβαρές βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την ελληνική ναυτιλία


Επιμέλεια: Τζελίνα Χαρλαύτη, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου
Εκδόσεις:
Κέδρος
Σελ.: 888

Αν εξαιρέσει κανείς μερικές γλαφυρές όσο και γραφικές προσεγγίσεις, όπου πρωταγωνιστεί το… προαιώνιο «ναυτικό δαιμόνιο» των Ελλήνων, σπανίζουν οι σοβαρές βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την ελληνική ναυτιλία, της οποίας μια λαμπρή περίοδος είναι και η υπό εξέταση σε αυτό το επίπονο έργο που έφεραν σε αίσιο πέρας οι επιμελήτριες και συγγραφείς αυτού του τόμου. Όπως συμβαίνει συχνά, στη χώρα έχουμε έλλειψη έργων και περίσσια καλών προθέσεων. Αν λοιπόν η ναυτιλία αποτελεί υπόθεση εθνικής περηφάνιας, συνήθως μένουμε στις… καλές προθέσεις.
Ο πολυσέλιδος τόμος εξετάζει μια περίοδο ακμής της ελληνικής ναυτιλίας που ορίζεται από το 1700 έως και τις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο στόλος των Ελλήνων – υπηκόων των Οθωμανών ή των Βενετσιάνων – ξεχώριζε στη Δύση ως ο στόλος των «Greci». Αυτός ο στόλος των Γραικών κυριαρχούσε στις αγορές όχι μόνο της Δυτικής Μεσογείου αλλά και σε εκείνες του Ατλαντικού, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες διόλου δεν δίστασαν να δραστηριοποιηθούν μέχρι και τα λιμάνια του Ινδικού Ωκεανού!
Στον τόμο αυτό λοιπόν αναδεικνύεται η δραστηριότητα του ελληνικού ναυτικού στόλου στη μακρά διάρκεια του 18ου αιώνα μέχρι και τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης. Η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο είχε καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη ναυτιλία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο. Ταυτόχρονα διαμορφωνόταν κάτι αντίστοιχο στις εκτός Ελλάδας ελληνικές κοινότητες της διασποράς, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτή η ναυτική δραστηριότητα υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και την οικονομική της στήριξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47