search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:56
MENU CLOSE

Ιεράρχες κήρυκες του σκοταδισμού

24.04.2014 21:00
oldphotospn2404dexioi_copy1398364349.jpg

Διαφωνίες (και κόντρες) ξεσπούν ενίοτε και στις καλύτερες των οικογενειών, ειδικά σε περιόδους ισχνών «εκλογικών» αγελάδων. Υπό αυτήν την έννοια το… καβγαδάκι του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή περιγράφει το χάος που χωρίζει τα μέλη τής πάλαι ποτέ ενιαίας και ομοούσιας δεξιότατης παράταξης με το έμβλημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Διαφωνίες (και κόντρες) ξεσπούν ενίοτε και στις καλύτερες των οικογενειών, ειδικά σε περιόδους ισχνών «εκλογικών» αγελάδων. Υπό αυτήν την έννοια το… καβγαδάκι του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή περιγράφει το χάος που χωρίζει τα μέλη τής πάλαι ποτέ ενιαίας και ομοούσιας δεξιότατης παράταξης με το έμβλημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατί­ας Φωτεινή Πιπιλή συγκέντρωσε τα πυρά του ιεράρχη γιατί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, απευθυνόμενη στον αρχιεπίσκοπο, έγραψε: «Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε η βλα­σφημία του Αμβρόσιου μας σοκάρισε. Δεν ται­ριάζουν στην Ορθοδοξία τα φασιστοειδή».
 
Αυτή η αναφορά της Φωτεινής Πιπιλή έγινε για τα όσα καταλόγισε ο μητροπολίτης Καλα­βρύτων στον Νίκο Δήμου, με αφορμή τις από­ψεις του συγγραφέως για το Άγιο Φως. Η λέξη «φασιστοειδή» φαίνεται πως ενόχλησε πάρα πολύ τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποί­ος με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ζήτησε από την κ. Πιπιλή να σεβαστεί το Σύνταγμα, ενώ της… σύστησε να ντυθεί πιο σε­μνά. Λες και ζούμε στον 19ο αιώνα δηλαδή.
 
Οι θεόπνευστοι…
 
Ο μητροπολίτης συνέκρινε τις πολιτικές κα­θαιρέσεις με τις εκκλησιαστικές, τονίζοντας πως «η καθαίρεση Αρχιερέως ομοτίμου και “ίσου προς ίσους” (primus inter pares ) με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεπι-σκόπους του Αρχιερείς, δεν επι­τάσσει τόσο “δημοκρατικές” διαδικασίες όπως αυτές που επικαλείσθε, όπως είναι φερ’ ειπείν οι καθαιρέσεις ή δια­γραφές από τον πολιτικό αρχη­γό της παράταξης που ανήκουν, των εκλεγμένων από τους πολίτες βουλευτών», ενώ ανέφερε πως η Εκκλη­σία δεν είναι παράταξη πολιτική, αλλά «Θεοΐδρυτος Οργανισμός, με μοναδικό επικεφαλής τον Χριστό».
 
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, πάντως, δεν δίστασε… δημοκρατικότατα να αποκαλέσει τον Νίκο Δήμου «ασεβέστατο ανθρωπάκι» και ζή­τησε από τον Θεό «να σαπίσει το στόμα του» για τα όσα έγραψε για το Άγιο Φως. «Εάν υπήρχε στιβαρά εκκλησιαστική Διοίκηση, τότε θα εί­χε εκδώσει αφορισμό για το ασεβέστατο αυτό ανθρωπάκι. Αφού όμως αυτό δεν έγινε, εμείς παρακαλούμε τον Θεό να σαπίσει το στόμα του!» τόνισε.
 
Στην Αρχιεπισκοπή, παρ’ ότι δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Δήμου για το Άγιο φως, κράτησαν συγκεκριμέ­νες αποστάσεις από το υβρεολόγιο του ιεράρχη και τις… δημοκρατικές υποδείξεις του προς την ηγεσία της Εκκλησίας για αφορισμό του συγ­γραφέα.
 
Ρίχνοντας στην… πυρά τη Φωτεινή Πιπιλή, ο Αμβρόσιος «ανέβασε» φωτογραφία της στην προσωπική του ιστοσελίδα και έγραψε: «Η εικό­να μιλά από μόνη της! Εκτός από το ύφος, προ­καλεί και η ενδυμασία… Το ντύσιμό σας, όπως παρουσιάζεσθε στην παραπάνω φωτογραφία σας, δεν σας τιμά! Ντυθείτε, λοιπόν, πρώτα σε­μνά και με αξιοπρέπεια! Έπειτα ελάτε να διορ­θώσετε τον τρόπο της εκφράσεώς μου. Τελεία και παύλα οι κουβέντες μου μαζί σας».
 
Παράλληλα, ο μητροπολίτης απαντά και σε όσους, εντός και εκτός Εκκλησίας… τόλμησαν να τον επικρίνουν για τις ύβρεις που χρησιμο­ποίησε κατά του Νίκου Δήμου: «Δυστυχώς ο τρόπος μας αυτός ξάφνιασε και εσκανδάλισε μερικούς αδελφούς μας, ένας των οποίων μας απείλησε ότι θα μας καταγγείλει στον Αρχιεπί­σκοπο για να μας κάνει… ντα!».

Ο μητροπολίτης ζήτησε, επίσης, από την κ. Πιπιλή να σέβεται το Σύνταγμα, τονίζο­ντας πως «αυτό μας παρέχει το δικαίω­μα να εκφράζουμε ελευθέρως τη γνώ­μη μας, πόσο μάλλον οι Αρχιερείς που ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δίδουμε τη νενομισμένη διαβεβαίωση δι­αφύλαξης του Συντάγματος, άμα τη εκλογή μας». Το Σύνταγμα, βέβαια, δεν παρέχει σε κα­νέναν τη δυνατότητα να ζητάει από τον Θεό να «σαπίσει» το στόμα κάποιου ανθρώπου, όποια διαφωνία κι αν έχουμε. Επίσης το «τελεία και παύλα» και ο προστακτικός τρόπος γραφής δεν παραπέμπει και σε… δημοκράτη άνθρωπο.
 
Έτσι… ευλογεί ο Πειραιάς
 
Πάντως, οι μητροπολίτες, από ό,τι φαίνεται, έχουν πάρει… φόρα και δεν διστάζουν να πα­ρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα, όσο και όπως μπορούν. Δικαίωμά τους φυσικά, αλλά, για να λέμε και την αλήθεια, δεν είναι και… δου­λειά τους. Παραδείγματος χάρη, τι σχέση έχει το «Αγαπάτε αλλήλους» με το «Κατέβα, πρόεδρε, να πάρεις το… λιμάνι»; Καμία. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον άλλον… δημοκράτη, τον μητρο­πολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, να προτείνει στον… πρόεδρο του Ολυμπιακού πριν από σχεδόν έναν μήνα να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά.
 
Γιατί, άραγε, έγινε τέτοια επέμβαση από τον Σεραφείμ; Τελικά ο… πρόεδρος, από ό,τι απο­δείχθηκε, σκέφτηκε πολύ σοβαρά την πρόταση του μητροπολίτη Πειραιώς για τον… ερυθρόλευ­κο, όπως όλα δείχνουν, δήμο και συσπείρωσε το δυνατό team της ομάδας του γύρω του για να διεκδικήσουν τη δημαρχία του Πειραιά και ταυ­τόχρονα τα ηνία της πόλης. Άραγε, γιατί έκανε την πρόταση ο μητροπολίτης Σεραφείμ; Επίσης, ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: Γιατί ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τα «βάζει» με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ του…Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου; Αφορμή, βέ­βαια, στάθηκε η… απαράδεκτη μετάδοση του ντοκιμαντέρ του Discovery Channel «Ιησούς: Θεωρίες συνωμοσίας», τη Μεγάλη Πέμπτη, από τον τηλεοπτικό σταθμό του παράγοντα της πρά­σινης ΠΑΕ, πράγμα που εξόργισε – κυρίως – τον μητροπολίτη Πειραιώς. Τυχαίο; Στην ανακοίνω-σή του ο μητροπολίτης Πειραιώς τονίζει πως «παρεμβαίνει» καθώς βρίσκεται εντός της… δι­καιοδοσίας του, γεγονός που προκαλεί απορίες. Επειδή ο ΣΚΑΪ είναι στο Φάληρο ή επειδή ο Σερα­φείμ στηρίζει Μαρινάκη; Πολλοί… δημοκράτες μαζεύτηκαν, πάντως!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:52