search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:42
MENU CLOSE

Ο ΟΟΣΑ τινάζει στον αέρα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για «ανάπτυξη»

06.05.2014 13:11
Ο ΟΟΣΑ τινάζει στον αέρα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για «ανάπτυξη» - Media

Σε πείσμα της ελληνικής κυβέρνησης που διατυμπανίζει τον ερχομό της ανάπτυξης με αφορμή την έξοδο στις αγορές, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση για μία ακόμη χρονιά στην Ελλάδα, περαιτέρω μειώσεις των μισθών και αμελητέα αποκλιμάκωση της ανεργίας.

  
Σε πείσμα της ελληνικής κυβέρνησης που διατυμπανίζει τον ερχομό της ανάπτυξης με αφορμή την έξοδο στις αγορές, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση για μία ακόμη χρονιά στην Ελλάδα, περαιτέρω μειώσεις των μισθών και αμελητέα αποκλιμάκωση της ανεργίας.
 
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για ύφεση 0,3% έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτές τις Κομισιόν, που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6% το 2014.
 
Επαναφορά στην ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ προβλέπει το 2015 και την τοποθετεί στο 1,9% του ΑΕΠ, επίσης αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν για 2,9% του ΑΕΠ.

Ανεργία
Σε κάθε περίπτωση σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι η όποια ανάκαμψη θα συνοδεύεται από πολύ υψηλή ανεργία.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015, επισημαίνοντας πως το ποσοστό ανεργίας θα αποκλιμακωθεί αργά, ενώ η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα.

Χρέος 
Μία πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, «για παράδειγμα μία επιμήκυνση των λήξεων των υφιστάμενων δανείων και μείωση των επιτοκίων τους, μπορεί να είναι αναγκαία για να επιτευχθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Έλλειμα
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2015 στο 1,4% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό της συνθήκης του Μάαστριχτ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 177,7% του ΑΕΠ φέτος και το 177,2% του ΑΕΠ το 2015.

Η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται επίσης, σημειώνει η έκθεση, από την καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής σχεδίων 

Αποληθωρισμός
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:41