search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:02
MENU CLOSE

Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής

16.05.2014 10:01
Να σηκωθούμε όρθιοι: Η επανάσταση της κοινής λογικής - Media

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κυριαρχεί η τελικά άκριτη άποψη ότι οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν τη βασική της αιτία.

Γιώργος Ν. Πολίτης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 244
 
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κυριαρχεί η τελικά άκριτη άποψη ότι οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν τη βασική της αιτία. Το ότι δηλαδή στη χώρα μας το δημόσιο συμφέρον, για παράδειγμα, δεν αποτελεί υπόθεση της πλειοψηφικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστικών συντεχνιών που ελέγχονται από διάφορες μειοψηφίες. Σε αυτήν τη χώρα που χρειάστηκαν τέσσερα περίπου χρόνια για να καταμετρήσει τους δημόσιους υπάλληλους της που αποτελούσαν ένα άλυτο αίνιγμα, που τα κλειστά, έρημα και λεηλατημένα πανεπιστήμια αποτελούν την… τελευταία λέξη της προοδευτικής εκπαιδευτικής πολιτικής και το ιερό δικαίωμα της απεργίας είναι σε χρήση τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο, ο οικονομικός παράγων ως αιτία των δεινών της αποτελεί το τελευταίο πράγμα στο οποίο πρέπει κανείς να ανατρέξει!… Το πρόβλημα λοιπόν στην Ελλάδα δεν είναι καν ιδεολογικό, μια αντιπαράθεση μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς, μια και δεν έχει ούτε καν αυτήν την πολυτέλεια, η οποία αποτελεί κοινό τόπο στις προοδευμένες κοινωνίες. Στην Ελλάδα πάσχουμε από τα αυτονόητα: όπως για παράδειγμα το ότι στη σήμανση για την κυκλοφορία το κόκκινο χρώμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο: κοκαλώνουμε σε κάθε περίπτωση κι όχι κατά περίπτωση: δηλαδή αν είναι νύχτα και δεν έχει κίνηση, ή αν μπερδεύουμε το πορτοκαλί με το κόκκινο και παραβιάζουμε τον σηματοδότη κατά βούληση. Η χώρα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, πάσχει από ανορθολογισμό, από παντελή έλλειψη κοινής λογικής που δεν της αφήνει το περιθώριο να μπορεί να επιλύει απλές περιπτώσεις. Έτσι, απέναντι σε κάθε μέτρο, σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε εξορθολογισμό, προτάσσεται μια χρόνια διαστρέβλωση, μια κραυγαλέα παθογένεια, ένας αντιδραστικός Μεσαίωνας σκότους, που μας κρατά δέσμιους της τύφλας μας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:59