search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:10
MENU CLOSE

Κάθε τέλος, μια νέα αρχή

22.05.2014 21:00
Κάθε τέλος, μια νέα αρχή - Media

Οι πόλεις ποτέ δεν σταματούν να εξελίσσονται, να αλλάζουν και συχνά να μας εκπλήσσουν. Τα κτήρια ποτέ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. 

Οι πόλεις ποτέ δεν σταματούν να εξελίσσονται, να αλλάζουν και συχνά να μας εκπλήσσουν. Τα κτήρια ποτέ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα.

Η αναδρομική έκθεση του εικαστικού / αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη που απλώνεται στο ΕΜΣΤ, λίγο πριν από τη μετεγκατάστασή του στο κτήριο του Φιξ, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα κτήρια αλλά και οι πόλεις δεν παρουσιάζουν ποτέ τελική εικόνα, εκτός αν μιλάμε για ερείπια. Η εντυπωσιακή έκθεση «Κάθε τέλος είναι μια αρχή» αφηγείται την έννοια της μετάβασης ενός κτηρίου από μια κατάσταση σε άλλη.

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο σαν ένα εργαστήριο πειραματισμού, μελετά τον νέο ρόλο που προσλαμβάνει όχι μόνο η αρχιτεκτονική σήμερα, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλές από τις αρχιτεκτονικές του μελέτες ξεκινούν από ένα κτήριο ερείπιο, ένα εγκαταλειμμένο οικοδόμημα, για να αφηγηθούν παράδοξες, αλληγορικές και ποιητικές ιστορίες. Στο έργο «Domesticated Mountain» ένας σωρός από χαρτόκουτα διαδικτυακών αγορών μεταμορφώνεται σε κατοικία. Στο βίντεο «Troll» μια πολυκατοικία στο κέντρο των Αθηνών μεταμορφώνεται σε βουνό και φεύγει από την πόλη, ενώ στο «Συννεφόσπιτο» ένα στοιχείο της φύσης μετατρέπεται σε σπίτι.Το «Κτήριο που περπατάει» αντλεί την έμπνευσή του από το παλιό εργοστάσιο του Φιξ, για να προτείνει ένα υβριδικό μουσείο, που περιλαμβάνει την πόλη της Αθήνας μέσα του.

Μέσα σε ένα μισοφωτισμένο κτήριο, με ορατά τα ίχνη των προηγούμενων κατοίκων, το παρόν και το παρελθόν συναντιούνται γιατί η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ.
«Ήθελα με την έκθεση ως εργαλείο να μιλήσω για το κτήριο και τη μετάβασή του στο νέο πλέον ΕΜΣΤ. Ίσως και τη μετάβαση από την Αρχιτεκτονική στην Τέχνη» επισημαίνει ο εικαστικός.

Η ενότητα με την εγκαταλειμμένη βίλα του Ιόλα, που αποτελεί το πιο πρόσφατο έργο, παρουσιάζεται μέσα από δύο βίντεο και μία γλυπτική εγκατάσταση που απλώνονται σε τρεις επάλληλους χώρους. Το ένα από τα δύο βίντεο ξετυλίγει την ιστορία του σπιτιού με πρωτοσέλιδα εφημερίδων, υλικό από το Διαδίκτυο, καθώς και αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ.

«Με ενδιαφέρει το κτήριο σαν ζωντανός οργανισμός, σαν χαρακτήρας που εμπλέκεται σε άλλες δράσεις με άλλους χαρακτήρες» θα πει ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο οποίος θα «ρίξει» την αυλαία στο ΕΜΣΤ, πριν μεταφερθεί στο μεγάλο κτήριο της οδού Συγγρού και θα συστηθεί στο κοινό με πολύπλευρο και ουσιαστικό τρόπο.

INFO: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ.: 210 9242111-3. Έως 13 Ιουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:09