search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 09:09
MENU CLOSE

Όλα για την Αττική ο Σαμαράς

22.05.2014 21:00
oldphotossk2205bjjj1400779988.jpg

Η… «τάφρος» που άνοιξε στην Αττική με τον αποκλεισμό των δεξιών υποψηφίων από τη μάχη της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων στον δεύτερο γύρο αποτελεί πλήγμα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ν.Δ…

Η… «τάφρος» που άνοιξε στην Αττική με τον αποκλεισμό των δεξιών υποψηφίων από τη μάχη της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων στον δεύτερο γύρο αποτελεί πλήγμα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ν.Δ., που ανησυχεί για την καταγραφή της πολιτικής της δύναμης την Κυριακή για τις ευρωεκλογές.

Ήδη η Αττική είναι χαμένη σε επίπεδο ποσοστών και η Ν.Δ. έχει αρχίσει να «εξαφανίζεται», επιβεβαιώνοντας την τάση των εθνικών εκλογών, ενώ καταγράφει αντοχές στην Περιφέρεια, που μάλλον οφείλονται στις παραδοσιακές πελατειακές δομές, οι οποίες διατηρούνται σε έναν βαθμό.

Στη Ν.Δ. πολλά κομματικά στελέχη είναι «έξαλλα» με τις προσωπικές επιλογές Σαμαρά, που αφενός «έκαψε» στελέχη με μετριοπαθές προφίλ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, θεωρώντας ότι το έκανε για να διασώσει τους εκλεκτούς του Βενιζέλου, ενώ φοβούνται ότι πλέον άνοιξε «κερκόπορτα» που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην ίδια φθίνουσα πορεία με το ΠΑΣΟΚ.
Υπουργοί θεωρούν επίσης λανθασμένες τις επιλογές Σαμαρά, αλλά και τη στρατηγική υψηλών τόνων και αρνητισμού που ακολούθησε στην εκλογική αναμέτρηση, ανεβάζοντας τον πήχη και θέτοντας διλήμματα που συσπειρώνουν την αντιμνημονιακή ψήφο.

Ο Σαμαράς από την πλευρά του θεωρεί ότι στον πρώτο γύρο απέδωσε η πολιτική του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έπιασε» τα εθνικά του ποσοστά, αλλά παραγνωρίζει, όπως λένε στελέχη του, πως το κόμμα του Τσίπρα «έβαλε για τα καλά πόδι» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνοντας ότι αποτελεί πλέον τον μεγάλο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει, τα στελέχη του θα απλώσουν πλοκάμια στις τοπικές κοινωνίες ξεφεύγοντας από το επίπεδο του 4% και στις επόμενες εκλογές θα σαρώσουν τα πάντα, όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981», τονίζει κορυφαίος υπουργός, που βλέπει ότι το δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ καταρρέει πλέον οριστικά.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φθάσει στα εθνικά ποσοστά του 2012 από την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα χρειάζονταν οι ευρωεκλογές για να καταρρεύσει η κυβέρνηση», λέει στέλεχος της Συγγρού, που θεωρεί ότι οι συνεργάτες του Σαμαρά «έχασαν πάλι την μπάλα». Υπουργοί που διαφωνούν με το δίλημμα για εθνική κάλπη, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, αναμένεται από την Κυριακή το βράδυ να διαφωνήσουν ανοικτά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον και εθνική ανάγκη να προχωρήσει η Ν.Δ. στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αφού κατά τη γνώμη τους στις 25 Μαΐου δεν ψηφίζουν οι πολίτες για να εκλέξουν κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη συνθηματολογία της αντιπολίτευσης.

Ο Σαμαράς, όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί στη Ν.Δ., ιδιαίτερα «πολωμένοι» με το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη από τους βουλευτές της Ελιάς και όχι από τους δικούς του, αφού, παρά το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές του πρώτου γύρου, τη δεύτερη Κυριακή το ταμείο θα είναι μείον.

Τα ποσοστά

Οι ΠΑΣΟΚοι θα διαπιστώσουν ότι στον δεύτερο γύρο η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να σαρώσει τις Περιφέρειες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις με στόχο να συντηρήσει το κλίμα της επιρροής της, ενώ τα ποσοστά στις ευρωεκλογές θα είναι πιθανώς τα μισά από τις εθνικές εκλογές του 2012. Η συσπείρωση που επιδιώκει ο Βενιζέλος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αν και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής συγκράτησε για λίγο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από την κατάρρευση.

Στόχος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία Περιφέρεια και κυρίως επικεντρώνονται στην Αττική. Το ζητούμενο είναι να μην περάσει η Περιφέρεια Αττικής στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συμβολισμοί θα είναι έντονοι. «Η μισή χώρα θα διοικείται από τη Δούρου και τον Τσίπρα, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός για να προωθηθούν έργα υποδομής και αποκρατικοποιήσεις να “βαλτώσει”», λένε στελέχη της Ν.Δ.

Το Ιόνιο και η Δυτική Μακεδονία μπορούν να κερδηθούν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτο και τον ανεξάρτητο Θ. Καρυπίδη, που, παρά την άρση της υποστήριξης από την Κουμουνδούρου, έχει πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν προστεθεί και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία ο αντάρτης Απ. Τζιτζικώστας φαίνεται να κερδίζει από τον επίσημο γαλάζιο Γ. Ιωαννίδη, θα υπάρχουν Περιφέρειες – αναχώματα στη συγκυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το χρώμα του χάρτη στις Περιφέρειες, αφού η Ν.Δ. θεωρητικά διεκδικεί 10 – έχει ήδη μία, την Ήπειρο – και το ΠΑΣΟΚ 8. Με αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί δύο – Αττική και Ιόνιο – και είναι παρών στον δεύτερο γύρο σε άλλες δύο – Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Η πρωτιά πάντως στις ευρωεκλογές θα κρίνει και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με δυο μονάδες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Τσίπρας δεν θα ζητήσει εκλογές, με δεδομένη και την καταγραφή που θα έχει γίνει στις Περιφέρειες. Όμως, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ή και το Ιόνιο μεταβάλλει τα δεδομένα.

Αν η Κουμουνδούρου προηγείται 3-4 μονάδες, έχει κερδίσει την Αττική και το άθροισμα του ποσοστού της Ν.Δ. και της Ελιάς είναι οριακά 1-2 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόματα τίθεται θέμα για τη συγκυβέρνηση και ο Σαμαράς, εκών άκων, θα οδηγηθεί έως το φθινόπωρο στις κάλπες.

Το επιτελείο Σαμαρά είναι δυσαρεστημένο από την απουσία κορυφαίων στελεχών από τον εκλογικό αγώνα και σύντομα αναμένονται «μαχαίρια» στη Συγγρού. Όμως, και στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Πρ. Παυλόπουλος ετοιμάζονται να ανοίξουν θέμα εάν και εφόσον ο Σαμαράς υποστεί ήττα άνω των 3-4 μονάδων στις ευρωεκλογές την Κυριακή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.06.2024 09:09