search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Σε «πάγο» οι θεσμοί

05.06.2014 21:00
Σε «πάγο» οι θεσμοί - Media

Κάποιοι, γνώστες της alternative μουσικής, τον ξέρουν ως Felizol. Οι περισσότεροι, όμως, μάλλον τον γνωρίζουν με το «κανονικό» του όνομα.

• Κάποιοι, γνώστες της alternative μουσικής, τον ξέρουν ως Felizol. Οι περισσότεροι, όμως, μάλλον τον γνωρίζουν με το «κανονικό» του όνομα. Ο Γιάννης Βεσλεμές, ένας ταλαντούχος κινηματογραφιστής, που έχει δώσει καλά δείγμα με κάμποσες ταινίες μικρού μήκους («Τούγκο», «Φωταγωγός», «Γκολ», «Οσίκι»), κάνει ένα δυναμικό ντεμπούτο με την πρώτη του μεγάλου μήκους, «Νορβηγία», αφού θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα The East of the West στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (4 έως 12 Ιουλίου). Η παρακάτω σύνοψη μας δίνει μια πρώτη γεύση και μας προϊδεάζει για το ότι δεν πρόκειται για κάτι… mainstream και αναμενόμενο: «1984. Ο Ζανό (Βαγγέλης Μουσρίκης) φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει, είναι ένα “ζεστό κορίτσι”. Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Η Νορβηγία φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμα καθάρματα και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει».

* Ωραία όλα αυτά που συμβαίνουν με τις ελληνικές ταινίες οι οποίες ταξιδεύουν με επιτυχία, αλλά όσον αφορά τους θεσμούς η εικόνα είναι απογοητευτική. Από τη μία, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραμένει χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, όπως να επικυρώσει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΚΚ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο με τον Δημήτρη Εϊπίδη, διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε με κάποιες δηλώσεις του προέδρου του Φεστιβάλ Γιάννη Σμαραγδή για αναζωπύρωση του ελληνικού κινηματογράφου στο φεστιβάλ, αλλά και με το γεγονός ότι ο Εϊπίδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή για να αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή. Ακούγονται… κινέζικα; Και είναι. Ας λύσει, επιτέλους, το υπουργείο όλες αυτές τις θεσμικές λεπτομέρειες, για να κάνουν οι φορείς, όπως μπορούν, τη δουλειά τους.

* «Δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, κι όμως μου λένε “Σ’ αγαπώ”. Υπάρχει ένα αφρικανικό ρητό που λέει το εξής: Να είσαι προσεκτικός όταν ένας γυμνός σου προσφέρει ένα πουκάμισο» / «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να κουβαλάς μέσα σου μια ανείπωτη ιστορία». Έχει πει πολλά ωραία η Μάγια Αγγέλου. Και κυρίως έχει γράψει. Συγγραφέας και ποιήτρια, με τη στάμπα της παρεμβατικής ακτιβίστριας. Η Αγγέλου, μέχρι να «φύγει», στα 86 της χρόνια, πρόλαβε με το έργο αλλά και τη ζωή της να στιγματίσει την αμερικάνικη λογοτεχνία. Φίλη του Μάλκολμ Χ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αν Μάργκαρετ Τζόνσον. Απέκτησε, όμως, ελληνικό από τον σύντομο γάμο της με τον συμπατριώτη μας Αναστάσιο Αγγέλου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04