search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 05:00
MENU CLOSE

Οι αθόρυβοι…

18.06.2014 21:00
Οι αθόρυβοι... - Media

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους αθόρυ­βους δημιουργούς. Αυτούς που έχουν ένα όραμα, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, και το υπηρετούν χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς «σταριλίκια».

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους αθόρυ­βους δημιουργούς. Αυτούς που έχουν ένα όραμα, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, και το υπηρετούν χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς «σταριλίκια».
 
Έκανα αυτές τις σκέψεις, επειδή την περασμένη εβδομάδα είδα την παράσταση «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν», στην αυλή του Θησαυρού της Ελληνι­κής Γλώσσας, στην οδό Λυσίου, κάτω από την Ακρό­πολη. Με έναν τεράστιο φίκο για σκηνικό, μια παλιά πόρτα στον τοίχο, δυο τραπεζάκια, παρακολούθησα ένα «σχόλιο» πάνω στο πασίγνωστο έργο του Νορ­βηγού δραματουργού. Με αφορμή το Έτος Ίψεν, η ομάδα «Λίθος» ετοίμασε αυτήν την παράσταση, που παίχτηκε για πέντε βράδια με δωρεάν είσοδο.
 
Θα αφιερώσω λίγες γραμμές στην «ψυχή» της ομά­δας, έναν σπουδαίο σκηνοθέτη.
 
Ο Ηλίας Μαλανδρής, που σπούδασε θέατρο στο Ωδείο Αθηνών, θεατρολογία, σκηνοθεσία κινη­ματογράφου και τηλεόρασης στις ΗΠΑ, στο New
York University, έχει συνεργαστεί με τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και το κανάλι Βloomberg στη Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 1.000 εκπομπές ποικίλου περιεχομένου και παρουσίαζε το «Έστιν Ουν» με θέμα την αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από το 1992 μέχρι το 2001. Η σειρά του «Δοκιμή: Τέταρτη Διάσταση», που ήταν μια δραματοποίηση των έργων του Γιάννη Ρίτσου, τιμήθηκε από την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Complutance της Μαδρίτης και παρουσιάζεται στον κύκλο μαθημάτων της έδρας αυτής. Έχει γυρίσει τρεις ταινίες μεσαίου μήκους: «Τ ο νερό», «Άσματα αγωνίας», «Ο δωδεκάλογος του γύφτου».
 
Το 1997, σε συνεργασία με την Euro Info Media και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, παρουσία­σε δύο έργα του Άγγελου Σικελιανού, «Ο τελευταίος ορφικός διθύραμβος» και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη», σε πρώτη παγκόσμια παράσταση στο αρχαίο στά­διο των Δελφών. Από το 1998 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τη μουσική παράσταση «Η λειτουργία του Ορφέα» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.
 
Το καλοκαίρι του 2001 ανεβάζει στο Ηρώδειο τους «24 Πυρρίχιους» και ολοκληρώνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Το Γιούσουρι». Τέλος, το 2002 σκηνοθέτησε την παράσταση «Η λειτουργία του Ορφέα» και «Χάρτινα όνειρα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 2003 τα «Θολά νερά», επίσης στο Μέγαρο, και τη «Λειτουργία του Ορφέα», που παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα.
 
Αν δεν ξέρατε τον Ηλία, τώρα τον μάθατε! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04