search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:17
MENU CLOSE

Kατάθεση Καρακώστα για τη Siemens

27.08.2010 10:18
Kατάθεση Καρακώστα για τη Siemens   - Media

Με την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση, ο επιχειρηματίας Π. Καρακώστας ομολόγησε ότι διακινούσε τεράστια ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens με αποτέλεσμα να σταλεί από τη Επιτροπή κατεπείγον έγγραφο στον εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας εναντίον του και να τεθεί σε εξέταση ακόμη και το ενδεχόμενο κράτησής του.

Με την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση, ο επιχειρηματίας Π. Καρακώστας ομολόγησε ότι διακινούσε τεράστια ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens με αποτέλεσμα να σταλεί από τη Επιτροπή κατεπείγον έγγραφο στον εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας εναντίον του και να τεθεί σε εξέταση ακόμη και το ενδεχόμενο κράτησής του.

Ο κ. Καρακώστας παραδέχτηκε ότι το Νοέμβριο του 1998 έδωσε το ποσό των 200.000 μάρκων σε Γερμανό υπήκοο, το οποίο προερχόταν από έμβασμα που είχε λάβει νωρίτερα από τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ηλία Γεωργίου. Ανέφερε μάλιστα ότι κράτησε προμήθεια 5%.

Μερικούς μήνες αργότερα έδωσε στο ίδιο πρόσωπο άλλα 250.000, κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Γεωργίου, τα οποία όμως προέρχονταν από δικό του λογαριασμό. Όπως μάλιστα υποστήριξε, δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά τα χρήματα από τον κ. Γεωργίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων είναι να έχει καταστραφεί σήμερα οικονομικά.Σύμφωνα όμως με έρευνα που έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περί τα 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας δικαιολόγησε αυτά τα ποσά υποστηρίζοντας ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, ενώ για την τύχη των εν λόγω ποσών ισχυρίστηκε «ότι όλα τα έχει φάει “στα πάθη του”, κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις».

Ο κ. Καρακώστας, ο οποίος δεν έχει κληθεί ποτέ από τη Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, τόνισε επίσης ότι στη δεκαετία του ’80 είχε σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Λαλιώτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα δεν έπεισαν όμως τους βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ορισμένοι εκ των οποίων υπογράμμισαν ότι ο κ. Καρακώστας υπέπεσε σε προφανείς αντιφάσεις και θα μπορούσε να είχε κρατηθεί στη Βουλή για το -αυτόφωρο- αδίκημα της ψευδορκίας. Τελικά, ο μάρτυρας δεν συνελήφθη στη Βουλή γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Βαλυράκης, ενώ στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή κατεπειγόντως στον εισαγγελέα, δεν συμπεριελήφθη το αδίκημα της ψευδορκίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει κανονικά ο κ. Καρακώστας (καθώς δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα). Στο σχετικό έγγραφο ζητείται ωστόσο να διενεργηθεί έρευνα και να κατασχεθούν ηλεκτρονικά και άλλα αρχεία του μάρτυρα.

Κατάθεση Ν.Χριστοδουλάκη

Την Πέμπτη, επίσης, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αρνήθηκε ότι διαπραγματεύθηκε ή υπέγραψε ποτέ προγραμματική σύμβαση με τη Siemens. Αντέκρουσε μάλιστα τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βερελή, περί εμπλοκής του στην υπόθεση, αποδίδοντάς τους σε λάθος πληροφόρηση.

Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη το πρωί με την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ την άλλη εβδομάδα θα εξεταστούν ακόμη οι κ.κ. Α.Τσοχατζόπουλος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Παπαθανασίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13