search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53
MENU CLOSE

Στον αέρα τα έσοδα του κράτους

21.12.2014 22:00
oldphotosm_18_12_astegoi1419014631.jpg

Από τη μία, τα κυβερνητικά στελέχη, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, προειδοποιούν για την κρισιμότητα των στιγμών και το πόσο κατα­στροφικό θα είναι για την πορεία της οικονομίας το να προκηρυχθούν αυτήν τη στιγμή εθνικές εκλογές.

Από τη μία, τα κυβερνητικά στελέχη, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, προειδοποιούν για την κρισιμότητα των στιγμών και το πόσο κατα­στροφικό θα είναι για την πορεία της οικονομίας το να προκηρυχθούν αυτήν τη στιγμή εθνικές εκλογές.
 
Mιλούν ανοικτά για τα «άδεια ταμεία» που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία, αλλά και τη δεινή θέση έναντι των αγορών αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων.
 
Από την άλλη, όμως, είναι το υπουργείο Οι­κονομικών αυτό που παρακολουθεί από το καλοκαίρι και μετά τα φορολογικά έσοδα να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τους στόχους, χωρίς καν να κάνει τα αυ­τονόητα: να βεβαιώνει φόρους προηγούμε­νων ετών, να κυνηγάει την επιστροφή επιδο­μάτων που έχουν καταβληθεί παράνομα ή να ασκεί πιέσεις στους οφειλέτες ώστε να εντα­χθούν μαζικά στη ρύθμιση.
 
Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται στην πρά­ξη. Ούτε καν οι εγκύκλιοι για την επιβολή των προστίμων που προβλέπει η φορολογική νο­μοθεσία – η οποία έχει ψηφιστεί από τα μέσα του 2013 – δεν έχουν εκδοθεί. Ούτε η από­φαση για το πώς θα γίνει η παρακράτηση φό­ρου στα εισοδήματα από παροχές σε είδος δεν έχει υπογραφεί, κι ας μένουν οκτώ εργά­σιμες μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατά τα λοιπά ανεξάρτητη, με μόνιμο γραμ­ματέα πενταετούς θητείας, ο οποίος βάσει νόμου πρέπει να λειτουργεί και να εργάζεται χωρίς να υφίσταται πολιτικές πιέσεις και να εν­διαφέρεται μόνο για την πορεία των εσόδων, εμφανίζεται εδώ και μήνες να λειτουργεί με… πολιτικά κριτήρια. Ό,τι δυσαρεστεί τους φο­ρολογουμένους απλώς αναβάλλεται για αργό­τερα.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτά. Τα ίδια συνέβησαν και πριν από τον Μάιο λό­γω της τριπλής κάλπης (ευρωεκλογές, δημο­τικές, περιφερειακές) και τώρα φτάσαμε Δε­κέμβρη μήνα να αναζητούμε έσοδα άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογι­σμός της φετινής χρονιάς. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η πολιτική αβεβαιότητα θα τερ­ματιστεί και θα βρεθούμε (πάλι) στο σημείο να συζητάμε για την αναγκαιότητα λήψης νέ­ων μέτρων επειδή έχουμε αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα.
 
Τα κερατιάτικα
 
Η ζημιά που έχει ήδη γίνει είναι μεγάλη και την αποτυπώνουν οι αριθμοί:
 
1 Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου στα ταμεία του Δημοσίου είχαν μπει 29,53 δισ. ευρώ έναντι στόχου 28,879 δισ. ευρώ (σ.σ.: ο στόχος είχε οριοθετηθεί τότε βάσει του μεσοπρόθεσμου). Τον Ιούλιο δηλαδή υπήρχε πλεόνασμα 651 εκατ. ευρώ.
 
Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση άρχιζε να αφήνει να διαρρέει ότι θα προχωρούσε σε γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις μοιράζο­ντας τους «καρπούς» των προσπαθειών που έκαναν οι Έλληνες. Οι φωνές που τότε έλεγαν ότι τα πλεονάσματα στα έσοδα οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν είχε ξε­σπάσει ακόμη η φορολογική καταιγίδα (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) δεν ακούγονταν από κανέναν.
 
2 Τον Αύγουστο, μέσα σε μόλις έναν μήνα, το πλεόνασμα των 651 εκατ. ευρώ μετατράπηκε σε έλλειμμα 330 εκατ. ευρώ καθώς οι εισπράξεις του οκταμήνου έφτασαν τα 32,919 δισ. ευρώ, με τον στόχο (πάντοτε με βάση το μεσοπρόθεσμο) να βρίσκεται στα 33,249 δισ. ευρώ. Η «ζημιά» αποδόθηκε τότε στο γεγονός ότι μετατοπίστηκε κατά έναν μήνα η διαδικα­σία είσπραξης του ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: όλοι θυμόμα­στε την εξαγγελία Βενιζέλου ότι κανείς δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου), με αποτέλεσμα να μη φανούν τα πραγματικά αίτια, που ήταν η αδυναμία των πολιτών να ση­κώσουν τόσο πολλά φορολογικά βάρη.
 
3 Τον Σεπτέμβριο είχαμε τη μεγάλη εξαγ­γελία – διά στόματος του πρωθυπουργού – ότι η χώρα θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και νέα γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι προσδοκίες έφτασαν στα ύψη και τα έσοδα στα τάρταρα. Τον Σεπτέμβριο το άνοιγμα σε σχέση με τους στόχους ανήλθε στα 404 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο στα 1,279 δισ. ευρώ. Τον Οκτώ­βριο τα συνολικά έσοδα ήταν 41.319 εκατ. ευρώ με τον στόχο (του κρατικού προϋπολο­γισμού πλέον, καθώς ο στόχος του μεσοπρό­θεσμου απαλείφθηκε) να οριοθετείται στα 42,598 δισεκατομμύρια.
 
4 Τον Νοέμβριο η ρύθμιση των ληξιπρό­θεσμων οφειλών είχε ήδη ξεκινήσει. Ού­τε αυτό όμως βοήθησε να βελτιωθεί η κατά­σταση. Έφτασαν τα έσοδα τα 45,872 δισ. με τον στόχο να διαμορφώνεται στα 47,049 δισ. ευρώ και την τρύπα να παραμένει στα 1,177 δισ. ευρώ.
 
Φταίει ο… Χατζηπετρής

 
Πού βρισκόμαστε τώρα; Μαζί με τη σημε­ρινή, έχουν απομείνει οκτώ εργάσιμες ημέ­ρες. Μέχρι το τέλος του χρόνου τα συνολι­κά έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσουν στα 55,28 δισ. ευρώ προκειμένου να εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις ο προϋπο­λογισμός στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή έχει εντοπιστεί μια διαφορά 9,4 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί μέσα στον τε­λευταίο μήνα του χρόνου.

Δεν είναι ο οποιοσδήποτε μήνας. Τον Δε­κέμβριο το κράτος περιμένει να εισπράξει περισσότερα από τον ΦΠΑ λόγω Χριστουγέν­νων και 13ου μισθού, περιμένει να γεμίσει τα ταμεία του από τα τέλη κυκλοφορίας ενώ ειδικά φέτος έχει λαμβάνειν και από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από τη ρύθμιση των ληξιπρό­θεσμων οφειλών. Ούτως ή άλλως, θα ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν τέτοια έσοδα.
 
Τώρα προστίθεται ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας: Ουσιαστικά η χώρα τελεί σε προ­εκλογική περίοδο. Το αν αυτό θα επισημο­ποιηθεί ή όχι θα το γνωρίζουμε στις 29 Δε­κεμβρίου. Μέχρι τότε όμως το προεκλογικό κλίμα θα πολώνεται ολοένα και περισσότερο και η πόλωση δεν βοηθάει στα έσοδα. Ποιος θα μπει στη ρύθμιση αν γνωρίζει ότι στις αρ­χές Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρχει μια άλ­λη κυβέρνηση.
 
Γιατί όμως «κόλλησαν» τα φορολογικά έσοδα; Φταίει μόνο το προεκλογικό κλίμα και η πολιτική αβεβαιότητα; Φταίει ότι οι κι­νήσεις με εκλογικό άρωμα (υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, μετάθεση επώ­δυνων μέτρων για αργότερα) έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει από το καλοκαίρι; Φταίει η αδράνεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσί­ων Εσόδων; Φταίνε όλα αυτά μαζί;
 
1 Ο ανασχηματισμός, η αύξηση του ΦΠΑ και οι… ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφει­λών δεν προαναγγέλλονται. Ακόμη και οι πιο άπειροι πολιτικοί τα γνωρίζουν αυτά. Κι όμως η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει την κοινή γνώμη ότι κομίζει ελαφρύν­σεις, υπέπεσε σε ένα παιδαριώδες λάθος ανακοινώνοντας από τον Ιούλιο ότι θα ρυθμί­σει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
Η… χαρά του οφειλέτη. Το κίνημα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» φούντωσε για τα καλά. Και γιατί κάποιος να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις από τη στιγ­μή που η καλή κυβέρνηση – και μάλιστα με επίσημες δηλώσεις – δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού – δήλωνε ρητώς και κα­τηγορηματικώς ότι θα ρυθμίσει τα πάντα; Η «παραδοχή» του Χρήστου Σταϊκούρα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εντεκαμήνου ήταν απλώς η επιβεβαίωση. Είχαν προηγηθεί οι αριθμοί για να δείξουν τι ακρι­βώς συνέβη:
 
♦ Όταν στο τέλος Ιουλίου άρχισαν οι πρώ­τες διαρροές περί επικείμενης ρύθμισης, το ληξιπρόθεσμο χρέος που είχε συσσωρευτεί από τις αρχές του 2014 έφτανε στα 7,237 δισ. ευρώ.
 
♦ Τον Αύγουστο, μέσα σε μόλις έναν μήνα, προστέθηκαν φρέσκα χρέη 1,417 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύτηκαν στα 8,654 δισ. ευρώ.
 
♦ Επιπλέον 1,029 δισ. ευρώ προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο και 1,223 δισ. ευρώ τον Οκτώ­βριο. Έτσι, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος του 2014, οι συσσωρευμένες οφει­λές των ιδιωτών προς την εφορία θα φτάσουν τα 14 δισ. ευρώ. Από τα 14 δισ. ευρώ είναι ζή­τημα αν θα ενταχθεί στη ρύθμιση μέχρι το τέ­λος του χρόνου το 1,5 δισ. ευρώ. Όσο για τις εισπράξεις, μετά βίας θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
 
2 Εντάσσοντας τον νόμο για τη ρύθμιση  των 100 δόσεων στην πρόωρη… προεκλογική εκστρατεία, η κυβέρνηση υπέπεσε σε δύο σοβαρά λάθη:

Συμπεριέλαβε τις βε­βαιωμένες – και όχι ληξιπρόθεσμες – οφει­λές στη ρύθμιση δίνοντας το δικαίωμα σε εκατομμύρια φορολογουμένους να πιστέ­ψουν ότι φόρους δισεκατομμυρίων δεν θα τους πληρώσουν στην ώρα τους (δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου), αλλά ακόμη και σε… 100 δόσεις.
 
Χρειάστηκε να παρέμβει η τρόικα και να «τσαλακωθεί» η κυβέρνηση (σ.σ.: αναγκά­στηκε να πάει δεύτερη φορά στη Βουλή για να διορθώσει τον νόμο) για να κλείσει αυτό το θέμα. Έμεινε όμως μια «τρύπα» ανοικτή. Η ρύθμιση επιτρέπει σε όσους είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 12 ή των 48 δόσεων να μεταφέρουν την οφειλή τους στη ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων.
 
Αυτό μπορεί να βολεύει τους συγκεκριμέ­νους οφειλέτες – πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας στους τέσσερις από αυτούς που ρυθμίζουν τα χρέη τους ουσιαστικά είναι…γνώριμοι στην εφορία από παλαιές ρυθμίσεις -, αλλά δεν συμφέρει το Δημόσιο. Εκεί που ο οφειλέτης θα πλήρωνε με την παλαιά ρύθ­μιση 1.000 ευρώ, με την καινούργια θα φτά­νει να πληρώνει το ένα τρίτο ή το ένα δέκατο.
 
3 Η συσσώρευση φορολογικών υποχρε­ώσεων για το τέλος της χρονιάς δεν έγι­νε τυχαία. Από τις αρχές του χρόνου υπήρχαν εισηγήσεις ο ΕΝΦΙΑ να αρχίσει να πληρώνε­ται από τον Μάρτιο, ώστε να σπάσει ο φόρος σε περισσότερες δόσεις. Εκτιμήθηκε τότε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει λόγω εκλογών. Έγινε και η… γκάφα με τις τιμές των ακινήτων και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
 
Οι εκκρεμότητες

 
Μια σειρά από εκκρεμότητες που μπορούν να αποφέρουν έσοδα έχουν παραμείνει στο συρτάρι διότι το υπουργείο Οικονομικών φοβάται να πυροδοτήσει το κλίμα.

Πολλά τα παραδείγματα:
 
♦ Έχει μείνει στα συρτάρια η λίστα με τους οδηγούς που κυκλοφορούν ανασφάλιστα τα οχήματά τους. Με δεδομένο ότι ο αριθμός ξεπερνά τα 600.000 οχήματα, μόνο από τα παράβολα που προβλέπει ο νόμος το υπουρ­γείο Οικονομικών θα μπορούσε να εισπράξει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.
 
♦ Δεν έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές από το χα­ράτσι της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ καθώς οι οφειλέ­τες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
 
♦  Υπάρχουν 100.000 καταναλωτές οι οποίοι πήραν επίδομα θέρμανσης χωρίς τελικώς να αγοράσουν πετρέλαιο. Ούτε αυτά τα χρήμα­τα έχει αναζητήσει το υπουργείο Οικονομι­κών.
 
♦ Ο νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρών προστίμων για παραβάσεις όπως η μη έκδο­ση αποδείξεων, η υποβολή εκπρόθεσμων δη­λώσεων κ.λπ. Ωστόσο, για να μπορέσουν οι εφορίες να επιβάλουν τα πρόστιμα, περιμέ­νουν μια ερμηνευτική εγκύκλιο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία όμως παραμένει ερμητικά κλεισμένη στο συρτάρι.
 
Το ερώτημα πλέον είναι σαφές: Τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του Δεκεμβρίου; Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις αυτήν τη στιγ­μή να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, από το νέο έτος, τις όποιες αποκλίσεις – είτε υπάρξει κυβερνητική αλλαγή είτε όχι – θα τις βρούμε μπροστά μας. Οι βουλευτές θα κληθούν από τους δανειστές να ψηφί­σουν ένα ακόμη… μνημόνιο, αν θέ­λουν η χώρα να εξασφαλίσει τα 7 και πλέον δισ. ευρώ από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματι­κό Ταμείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:52