ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:30
MENU CLOSE

Γύρω γύρω πόλη…

05.10.2009 09:25

1 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ετοιμάζεται.

* Οι βροχές του πρώτου φθινοπωρινού μήνα έγιναν αιτία να ακυρωθούν  πολλές συναυλίες και παραστάσεις, αν δείτε όμως τον κατάλογο των εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες ήταν ανάξιες λόγου. Φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος είχε… πολιτιστική συνείδηση.

* Ο Μπάμπης Στόκας, αφού ματαίωσε τη συναυλία του τη Δευτέρα  επειδή ο ντράμερ του χτύπησε στο χέρι, αποφάσισε να περάσει τη νύχτα στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Κι έτσι έκανε τη γλάστρα δίπλα στην Κιμ Κίλιαν και τον Πάνο Καμμένο. Από το –λέμε τώρα– ροκ του Μπάμπη Στόκα στις αληθινές (!) ροκ καταστάσεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

* Κάθε πρωί διασχίζω τη Μεσογείων, από τις πιο άσχημες λεωφόρους, ακούω Kosmos FM και χαζεύω τις αφίσες στις κολώνες της ΔΕΗ. Έτσι έχω να δηλώσω πως δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός δρόμος στον κόσμο. Εδώ, ανάμεσα σε Ρέμο και Βανδή ασφυκτιά κάτω από το βάρος της επωνυμίας του ο Κέβιν Κόσνερ που θα δώσει μια συναυλία στο Badminton. Δεν ήξερε; Δεν ρώταγε;

* Αχ αυτή η πόλη! Πόσο λατρεύει το παρελθόν, την ιστορία, τα «σιγουράκια» που λένε και οι έφηβοι. Την ίδια εβδομάδα κάποιοι εξ ημών θα σπεύσουν στον Ανταμό, μορφή του χθες που διεκδικεί λίγη ακόμα επιβεβαίωση και κάποιοι άλλοι στο Μέγαρο Μουσικής για τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας Μπεριόσκα, με τα 60 χρόνια παράδοσης. Αθώοι θεατές, σε ένα παιχνίδι νοσταλγίας που δεν έχει ελεύθερη είσοδο.

* Το πιο «προχωρημένο» κοινό πάντως έτρεξε να δει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα που ενθουσίασε στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δικαίως. Καλός κινηματογράφος, που –ω! του θαύματος– είναι σύγχρονος ελληνικός. Στο επίκεντρο μια ερωτική ιστορία σε επίπεδο αρχαίας τραγωδίας. Μια ερωτική ιστορία που ξορκίζει τις συμβάσεις και ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές τελικά δεν γίνεται καταστροφική. Συγκρίνουν πολλοί τον Κούτρα με τον Αλμοδοβάρ. Κάτι υπάρχει που τους ενώνει. Οι ήρωες και των δυο είναι άνθρωποι του περιθωρίου που αναζητούν με πάθος την ευτυχία. Ο Κούτρας παίζει με τους κανόνες του μελό με έναν πολύ ειλικρινή τρόπο. Δεν υπονομεύει την ιστορία του. Οι ήρωές του έχουν χιούμορ και αυτοσαρκάζονται ελαφρύνοντας έτσι το τραγικό του πράγματος. Στη «Στρέλλα», που θα βγει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο, γκρεμίζει την οικογένεια και την ξαναστήνει αλλοπρόσαλλα. Οι παραδοσιακές σχέσεις έχουν αλλάξει αλλά η αγάπη μπορεί να τις ζωντανέψει ξανά.

* Με cd ποιας τραγουδίστριας λέτε ότι κυκλοφόρησε λαϊκιστικό τηλεοπτικό περιοδικό την περασμένη εβδομάδα; Μη στοιχηματίσετε ούτε στην Άντζελα Δημητρίου ούτε στην Κατερίνα Στανίση. Μαρία Κάλλας είναι η απάντηση, στον μπερδεμένο κόσμο που ζούμε…

* Γεμάτο το Gagarin στη συναυλία των Active Member το Σάββατο. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς πείθεστε από τον «ευγενή» αγώνα του Μιχάλη, του ηγέτη της Low Bap κίνησης από το Πέραμα, πρέπει να του αναγνωρίσουμε όμως πως: πρώτον, διαθέτει πολλούς πιστούς οπαδούς (αμέσως, από σκηνής, ανακοίνωσε και δεύτερη συναυλία για τα τέλη Οκτωβρίου) και, δεύτερον, είναι ταγμένος και συνεπής στα όποια πιστεύω του. Προσωπικά, η συνέπεια των ανθρώπων με συγκινεί βαθιά. Τώρα, που είναι πλέον μια πολύ σπάνια αρετή. 

Άννα Βλαβιανού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:22
Exit mobile version