ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Χοντρό ψαλίδι στην ΕΛ.ΑΣ.

13.11.2009 14:49

«Επεράσαμε όμορφα» θα μπορού σε να ήταν το τραγουδιστό επι μύθιο στο θέατρο των κρίσεων στην αστυνομία, που ακολού θησαν, έπειτα από τρικυμιώδες παρασκήνιο, μετά την επιλογή του αντιστράτη γου Λευτέρη Οικονόμου ως νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Στις κρίσεις των ταξιάρχων οδηγήθηκαν στην έξοδο τρεις αξιωματικοί. Μεταξύ αυτών οι Δημή τρης Χωριανόπουλος και Παντελής Γιαννακό πουλος, οι δύο τελευταίοι αρχηγοί της αντιτρο μοκρατικής. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά.

Ακολούθησε, όπως θα δούμε, με συνοπτικές διαδικασίες η κατεδάφιση της κορυφής της πυ ραμίδας. Τέτοια σφαγή είχε χρόνια να συμβεί, λένε πολλοί αξιωματικοί, οι οποίοι την αποδίδουν σε ένα… σπλάχνο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έναν αξιωματικό που υπέβαλε παραίτηση λίγο μετά τις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου, παρ’ ότι η τότε ηγεσία τον τοποθέτησε υπαρχηγό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ).

«Νενέκος»

Τότε η αποχώρησή του συνοδεύτηκε από εγκω μιαστικά για την επαγγελματική υπόσταση και κα τάρτισή του σχόλια του Τύπου, καθώς δεν ήταν όποιος κι όποιος. Ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε από τους Λειψούς δεμένο με χειροπέδες τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο – ως Μιχάλη Οικονόμου ακόμη – και τον μετέφερε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα.

Ήταν ο αξιωματικός που στάθηκε στις 17 Ιουλίου του 2002 απέναντι στον φερόμενο μέχρι και σήμε ρα αρχηγό της 17Ν και απέκρουσε τον χαρακτηρι σμό «Νενέκος» που του απέδωσε ο Γιωτόπουλος με τη φοβερή φράση: «Είμαι στρατιώτης της Ελλά δας και σε διαβεβαιώνω ότι θα πας στην Αθήνα και όχι στο Γκουαντάναμο».

Ο εν λόγω αξιωματικός, ο Φώτης Παπαγεωργί ου, επέστρεψε στα πράγματα μετά την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστα σίας του Πολίτη ως πρώτος υποδιοικητής της ΕΥΠ και, όπως φημολογείται στους διαδρόμους, ως ο εξ απορρήτων μυστικοσύμβουλος του υπουργού.

Δεν ήταν μόνος όμως στους Λειψούς. Είχε μαζί του τον υπηρεσιακό… «αδελφό» του. Έτσι έβλεπαν τους Διόσκουρους της αντιτρομοκρατικής όλοι όσοι τους γνώριζαν. Ως αναπόσπαστο δίδυμο άλ λωστε αναφέρθηκαν από το σύνολο των κατηγο ρουμένων για συμμετοχή στη 17Ν κατά τις πολύ μηνες ακροαματικές διαδικασίες. Ο έτερος αντιτρομοκρατικάριος, σαρξ εκ της σαρκός της ΔΑΕΕΒ, ήταν ο Γιάννης Φραγκίσκος. Ένας αξιωματικός με τεράστια σωρευμένη πείρα. Ο Φραγκίσκος, όπως και άλλα 10 υψηλόβαθμα στελέχη της αντι τρομοκρατικής, πήραν φύλλα μαζικής απόσπασης στις 2 τα ξη μερώματα της περασμένης Παρα σκευής. Κάποιοι έφεραν αυθόρμη τα στη σκέψη τους τον θρησκευτι κό μύθο του Κάιν και του Άβελ.

Διακοίνωση

Μετά λοιπόν την αποστρατεία των τριών ταξιάρχων, από τους οποίους οι δύο τελευταίοι αρχηγοί της αντιτρομοκρατικής, ακολού θησε πριν από το χάραμα και υπό μορφή έκτακτου στρατιωτικού ανακοινωθέντος η ακόλουθη… ρηματική διακοίνωση.

«Δυνάμει παρούσας και κατ’ εφαρμογή άρθρου 19 παρ. 2 εδαφ. Γ’ Π.Δ. 100/2003, αποσπούμε τους παρακάτω αξι ωματικούς από ΔΑΕΕΒ στην έναντι ενός εκάστου αναγραφόμενη υπηρεσία για λόγους υπηρεσια κούς και για χρονικό διάστημα τριών μηνών: Αστυνομικό υποδιευθυντή Αντζά Δημήτριο στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά, αστυ νομικό υποδιευθυντή Φραγκίσκο Ιωάννη στη διεύθυνση Δημόσιας Ασφά λειας του Αρχηγείου, αστυνό μο Α’ Δάβαλο Δημήτριο στο Τ.Α. Ακροπόλεως, αστυνόμο Α’ Στεργιόπουλο Δημήτριο στο Τ.Α. Αγίας Παρασκευής, αστυ νόμο Α’ Γραικούση Φώτιο στο Τ.Α. Γαλατσίου, αστυνόμο Α’ Κωστούλα Βασίλειο στη δι εύθυνση Ασφάλειας Αττικής, αστυνόμο Α’ Κοτλίδα Χρήστο στη διεύθυνση Ασφάλειας Ατ τικής, αστυνόμο Α’ Βαλσαμάκη Μανούσο στο Τ.Τ. Ελευσίνας, αστυνόμο Β’ Γιαννάκη Λάζαρο στη διεύθυνση Ασφάλειας Ατ τικής, αστυνόμο Β’ Πουλίζου Μαρία στη διεύθυνση Ασφά λειας Αττικής, υπαστυνόμο Α’ Κόρκο Κωνσταντίνο στη διεύ θυνση Ασφάλειας Αττικής.

Εκτέλεση άμεση, αναφορά κ.λπ. μεταβολές, σύμφωνα με όσα ισχύουν». Δευτερόλεπτα μετά τον αποκεφαλισμό σύσσω μης της αντιτρομοκρατικής, ακολούθησε η τοπο θέτηση της νέας φουρνιάς των… αξιωματικάριων που θα αναλάβουν τα ηνία της φοβερής αυτής υπηρεσίας. Λεπτομέρεια: Τους μισούς από τους 15 εκλεκτούς νέους αντιτερορίστες είχε απομακρύνει από την αντιτρομοκρατική, είτε ως αρχηγός της είτε ως υπαρχηγός της αστυνομίας, ένας αξιωματι κόςσύμβολο της υπηρεσίας, ο Στέλιος Σύρος. Ο αξιωματικός επί ημερών του οποίου εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη.

Οι περισσότεροι από όσους είδαν πριν από χρό νια θυροκολλημένο το χαρτί της έξωσης από τη ΔΑΕΕΒ τώρα επιστρέφουν νικητές και τροπαιού χοι. Παρεμπιπτόντως, επικεφαλής στην αντιτρο μοκρατική τοποθετήθηκε ο αξιωματικός που ανα πλήρωσε στην Κρατική Ασφάλεια τον μέχρι τότε διοικητή της, που καρατομήθηκε αμέσως μετά την καταδρομική επιχείρηση στις 8 Οκτωβρίου ομάδας αντιεξουσιαστών στη Σόλωνος και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ιδού λοιπόν σε ποιους ανα φέρεται το νέο ανακοινωθέν:

«Δυνάμει παρούσας και κατ’ εφαρμογή άρθρου 19 παρ. 2 εδαφ. Γ’ Π.Δ. 100/2003, αποσπούμε τους παρακάτω αξιωματικούς από την έναντι ενός εκά στου αναγραφόμενη υπηρεσία στη ΔΑΕΕΒ για λόγους υπηρεσιακούς και για χρονικό διάστημα τριών μηνών Αστυνομικό διευθυντή Τζοΐτη Αλκιβιά δη από ΓΑΔΑ, αστυνομικό υποδιευθυντή Παπαθανασάκη Κωνσταντίνο από Α.Τ. Νίκαιας, αστυνομικό υποδιευθυντή Χρυ σανθάκη Ευθύμιο από Τ.Α. Νέου Κόσμου, αστυνομικό υποδιευθυντή Ζαχαρόπουλο Κωνσταντίνο από Α.Τ. Βύρωνα, αστυνόμο Α’ Κονδύλη Χρήστο από ΓΑΔΑ, αστυνόμο Α’ Οσταδημήτρη Νικόλαο από Τ.Α. Αγίας Παρασκευής, αστυνόμο Α’ Βασιλόπουλο Χρήστο από Α.Τ. Νέας Χαλκηδόνας, αστυ νόμο Α’ Κανέλλο Γεώργιο από διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, αστυνόμο Β’ Αντω νίου Γεώργιο από Τ.Α. Βύρωνα, αστυνό μο Β’ Πλακιά Ευάγγελο από Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, αστυνόμο Β’ Δροσίνη Ιωάννη από τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Αττικής, υπαστυνόμο Α’ Νίκα Βα σιλική από Α.Τ. Μοσχάτου, υπαστυνόμο Α’ Ρέντα Ανάργυρο από Τμήμα Δίωξης Λα θρομετανάστευσης Δυτικής Αττικής, υπα στυνόμο Α’ Φίλντιση Αναστάσιο από Α.Τ. Περιστερίου και υπαστυνόμο Β’ Μπέλλο Γεώργιο από Α.Τ. Ζεφυρίου.

Εκτέλεση άμεση, αναφορά κ.λπ. μετα βολές, σύμφωνα με όσα ισχύουν».

Λεπίδι και στην Ασφάλεια

Και στην Ασφάλεια ωστόσο δεν έλειψαν τα γλέντια. Με ένα ανάλογης μορφολογίας έγγραφο, ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις τρίμηνης διάρκειας των αστυνομικών δι ευθυντών Αντζά Βασίλειου (σ.σ.: αδελ φός του εκτοπισμένου από την αντιτρο μοκρατική αξιωματικού) στο Αλλοδα πών, Ζαχαρόπουλου Κωνσταντίνου στη διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών από το Οργανωμένο Έγκλημα, Βέρρα Νικόλαου στη διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανα τολικής Αττικής, Κοντογιάννη Γεωργίου στη διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Ατ τικής από το Οικονομικό  Ηλεκτρονικό Έγκλημα, Μαρατσόλα Γεωργίου στη δι εύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και Τσιάβα Δημητρίου στο Α.Τ. Νέας Ιωνίας, επίσης από το Οργανωμένο.

Ακατανόητες κρίθηκαν και αυτές οι επιλογές, ειδικά για τις περιπτώσεις των Αντζά, Κοντογιάννη και Τσιάβα, στους οποίους αποδίδονται τα εύσημα μιας ιδι αίτερα επιτυχούς θητείας σε όσες θέσεις και υπηρεσίες τοποθετήθηκαν στο πα ρελθόν. Κάποιοι ωστόσο φαίνεται βρήκαν την ευκαιρία ν’ ακονίσουν μαχαίρια και να δώσουν χρώμα… πορφυρό στις επιλογές τους.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:31
Exit mobile version