ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:16
MENU CLOSE

Θεσμικές αλλαγές με στόχο τη διαιώνιση του...είδους

18.01.2010 12:34

Η  διοικητική μεταρρύθμιση είναι στόχος εθνικής σημασίας και η κυβέρνηση  θα τον στηρίξει με πόρους, διαβεβαίωσε  κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού έχουν τη σημασία τους καθώς η διοικητική μεταρρύθμιση  σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί περιγράφει, πράγματι μια στρατηγική επιλογή προς όφελος –πάνω απ όλα—του υφιστάμενου δικομματικού μοντέλου.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η προσοχή της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένη στις «θεσμικές αλλαγές». Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τον επανασχεδιασμό της διοικητικής δομής της χώρας και η προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η δημιουργία του νέου πολιτικού κατεστημένου της επόμενης εικοσαετίας, υπό την καθοδήγηση όμως και τον ασφυκτικό έλεγχο του ηγέτη του κόμματος.

Ο νέος   εκλογικός νόμος με τις ρυθμίσεις του Καλλικράτη για την τοπική αυτοδιοίκηση  θα διαμορφώσουν τα εξής, πάνω κάτω, δεδομένα: Οι μισοί και πλέον βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα που θα καταρτίζει, προφανώς, ο αρχηγός. Οι Δήμοι της χώρας από περίπου 1.000 θα συγχωνευτούν σε 300. Θα προκύψουν 13 εκλεγμένοι περιφερειάρχες που ουσιαστικά θα είναι σε τοπικό επίπεδο «μικροί πρωθυπουργοί».

Με πιο απλά λόγια, ο αρχηγός του κόμματος, με όπλο τη λίστα,  γίνεται ο απόλυτος άρχοντας. Επιπροσθέτως, η δύναμη του βουλευτή μειώνεται ακόμη πιο πολύ καθώς οι πολίτες θα επενδύουν περισσότερο στον  Δήμαρχο ή τον εκλεγμένο  «μικρό πρωθυπουργό». Αυτοί σε περιφερειακό επίπεδο θα «παίζουν» με χρήμα, επιχορηγήσεις, κονδύλια, μικρά ή μεγάλα ρουσφέτια. Ο αρχηγός απαλλαγμένος από εσωκομματικά βαρίδια θα καθοδηγεί και θα εποπτεύει εκ του ασφαλούς.

Τα παραπάνω, περιγράφουν τους μύχιους πόθους  της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Ο χρόνος μόνο  θα δείξει αν θα υλοποιηθούν…

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:08
Exit mobile version