ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:40
MENU CLOSE

Κολλημένη στο διαδίκτυο η μισή Ελλάδα

13.03.2010 01:27

Τη χρήση των νέων τεχνολογιών ανά φύλο, ηλικία, και περιφέρεια ανέλυσε και αξιολόγησε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας ( ΚτΠ) διαμορφώνοντας το προφίλ των Ελλήνων χρηστών.Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο τείνουν να κυριεύσουν την ζωή των Ελλήνων αφού ο μισός πληθυσμός της χώρας (51%) χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 44% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2008 όπως αναφέρει η έρευνα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στη χρήση του διαδικτύου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ενώ αυξήθηκε και η συχνότητα χρήσης.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο τείνουν να κυριεύσουν την ζωή των Ελλήνων αφού ο μισός πληθυσμός της χώρας (51%) χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 44% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το 2008 όπως αναφέρει η έρευνα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στη χρήση του διαδικτύου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ενώ αυξήθηκε και η συχνότητα χρήσης.

Σε 4 από τα 10 ελληνικά νοικοκυριά συναντάται σύνδεση στο διαδίκτυο. Το υπόλοιπο ποσωστό πραγματοποιεί αντίσταση, διότι κυριαρχεί ακόμα η άποψη ότι η κατοχή σύνδεσης στο σπίτι αποτελεί η αντίληψη ότι το περιεχόμενο και η χρήση του διαδικτύου θεωρείται επιζήμια.

Δημοφιλέστερος τόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο παραμένει το σπίτι (77%), ενώ ακολουθεί ο χώρος εργασίας (37%) και τα Internet café (14%). Παράλληλα με τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες στο διαδίκτυο, οι Έλληνες φαίνεται να στρέφονται πλέον και να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που προσφέρονται ηλεκτρονικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 45% περίπου των τακτικών χρηστών διαβάζουν ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, ακούνε ραδιόφωνο και παρακολουθούν τηλεόραση μέσω του διαδικτύου.

Ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου, ανοδική τάση στη χρήση Η/Υ και διαδικτύου σημειώνεται το 2008 στο σύνολο σχεδόν των Περιφερειών της χώρας. Με αναφορά στους τακτικούς χρήστες του διαδικτύου, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στις Περιφέρειες Αττικής (57%), Νοτίου Αιγαίου (47,2%) και Κρήτης (43,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, υπολειπόμενες κατά 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της επικράτειας (39%).

Κυριαρχούν οι άνδρες και τα παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, το ποσοστό ανδρών και γυναικών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο διαμορφώνεται στο 52% και 37% αντίστοιχα.  Ως προς τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών για ταξίδια, εκπαίδευση και εργασία, ενώ η υπεροχή των ανδρών είναι ξεκάθαρη σε ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια, λήψη λογισμικού για τον Η/Υ, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου, αλλά και συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Η χρήση του διαδικτύου  κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στους νέους 16-24. Τα νεαρότερα άτομα χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για λόγους επικοινωνίας με άλλους χρήστες και ψυχαγωγίας. Στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 παρατηρείται υψηλότερη ιεράρχηση του πληροφοριακού χαρακτήρα του διαδικτύου, ενώ χρησιμοποιούνται σημαντικά και οι υπηρεσίες που αφορούν σε ταξίδια και διαμονή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα που φέρνει τους χρήστες ηλικιών 55-64 δεύτερους σε ανάγνωση ιστολογίων (blogs), με ποσοστό 33,9% μετά τους νέους 16-24 (37%).

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version