ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:45
MENU CLOSE

Φωτιές ανάβουν τα καναντέρ

17.04.2010 14:47

Κάποιος να τους μιλήσει για την οικονομική κρίση, τα spreads και το μαύρο μας το χάλι! Την ίδια στιγμή που ο απλός κόσμος ξυπνά­ει και κοιμάται με την αγωνία «πόσο πήγαν τα spreads σήμερα, ρε παιδιά», κάποιοι στον κρατικό μηχανισμό φαίνεται ότι εξακολουθούν να ζουν…

Θέλετε να το πιστέψετε ή όχι, οι πυροσβέ­στες του Χρυσοχοΐδη ζήτησαν από τους αερο­πόρους του Βενιζέλου να συναντηθούν σε αίθουσα του ΓΕΑ, ώστε να παρακολουθήσουν μαζί ενημέρωση από στελέχη της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυροσβεστικά αεροσκά­φη CL-415! Η αλήθεια είναι ότι οι πτέραρχοι δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους – κι όχι άδικα. Σου λένε «εδώ έχουμε βγει στη… ζητιανιά για να βρούμε ι6ο εκατομμύρια δολάρια και να αγοράσουμε καμιά βίδα, κανένα παξιμάδι, να πετάξουμε τα αεροπλάνα που έχουμε καθη­λώσει κι αυτοί πάνε ν’ αγοράσουν καινούργια πυροσβεστικά;». Έλα ντε.

Η συνάντηση έγινε στο ΓΕΑ και, προς γενική έκπληξη των αεροπόρων, πράγματι άνθρωποι των Καναδών έκαναν παρουσίαση του αερο­σκάφους, το οποίο εδώ που τα λέμε το γνω­ρίζουν καλά οι αεροπόροι μας, αφού το χρη­σιμοποιούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Συνεπώς δεν είχαν και πολλά να ρωτήσουν.

Τους… έπεσαν τ’ αυτιά όμως όταν άκουσαν πόσο κοστολογούν κάθε αεροσκάφος – η συζήτηση αφορά αγορά περίπου 10 πυροσβε­στικών- οι κατασκευαστές του: 30.000.000 δολάρια το ένα! Οι πτέραρχοι κοιτάχτηκαν με γουρλωμένα μάτια μεταξύ τους και κάποιοι ψιθύρισαν ότι «με 35.000.000 παίρνουμε καινούργιο μαχητικό αεροσκάφος»! Επιπλέον έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για εκσυγχρονι­σμό των παλαιών πυροσβεστικών CL-215 προς 15.000.000 το ένα.

Οι αεροπόροι ξανά κοιτάχτηκαν αφού τόσο ακριβώς έχει υπολογιστεί και το κόστος εκσυγ­χρονισμού των παλαιών F-16 block 30, τα οποία ήταν τα πρώτα που είχαμε παραγγείλει.

Το θέμα επανέρχεται συνήθως κάθε χρόνο τη σεζόν άνοιξη – καλοκαίρι. Άνοιξη αρχίζει η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά, καλοκαίρι πλακώνουν οι φωτιές παρέα με τον «στρατηγό άνεμο», που έλεγε και ο Βύρων Πολύδωρος.

Αν πιστέψουμε όσους αξιωματούχους ασχο­λούνται με το θεμάτων πυρκαγιών και κυρίως με την αντιμετώπιση τους, μία είναι η αιτία για την οποία κάθε καλοκαίρι καίγονται η γούνα και ο… ποπός μας. «Δεν έχουμε αρκετά εναέρια μέσα, ρε παιδιά», είναι η εύκολη δικαιολογία. Κανείς δεν λέει ότι η Ελλάδα υπό χρεοκοπία διαθέτει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είκοσι ένα CL-215 και 415 Ο3 και 8) έχουμε καταλαμβά­νοντας τη δεύτερη θέση σε αεροσκάφη μετά τη Γαλλία! Δεν αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν όλα κι όλα 15! Εμάς γιατί δεν μας φθάνουν και θέλουμε κι άλλα; Εδώ αρχίζουν τα όμορφα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:40
Exit mobile version