search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:51
MENU CLOSE

Λένα Πλάτωνος

12.07.2010 08:41
Λένα Πλάτωνος - Media

Η συναυλία της Λένας Πλάτωνος αύριο και μεθαύριο (9, 10/7) στη Μικρή Επίδαυρο είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα του εφετινού Ελληνικού Φεστιβάλ. Όχι μόνο γιατί η συνθέτρια είναι ακριβοθώρητη, αλλά και επειδή επέλεξε το πλαίσιο αυτό προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό το νέο της έργο, τη μελοποίηση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Ο Καβάφης δεν μελοποιείται», είχε δηλώσει η Πλάτωνος στα νιάτα της.

Η ποίηση αυτοπροσώπως

Η συναυλία της Λένας Πλάτωνος αύριο και μεθαύριο (9, 10/7) στη Μικρή Επίδαυρο είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα του εφετινού Ελληνικού Φεστιβάλ. Όχι μόνο γιατί η συνθέτρια είναι ακριβοθώρητη, αλλά και επειδή επέλεξε το πλαίσιο αυτό προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό το νέο της έργο, τη μελοποίηση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Ο Καβάφης δεν μελοποιείται», είχε δηλώσει η Πλάτωνος στα νιάτα της. Ήταν τόσο κάθετη ώστε της επιτρέπεται να προσεγγίσει τα έργα του Αλεξανδρινού, ακριβώς επειδή κατά τη γνώμη της δεν μελοποιείται. Οι αναγνώσεις της Πλάτωνος στα έργα των ποιητών – από τον Εμπειρίκο ως τον Καρυωτάκη – δεν ήταν ποτέ κοινές μελοποιήσεις. Ήταν σκάψιμο στα λόγια, βουτιά στα αισθήματα. Η συνθέτρια που θεωρείται (για άλλες της εργασίες) μητέρα της ελληνικής ελεκτρόνικα, στην εργασία της πάνω στους ποιητές, κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και στην ηλεκτρονική μουσική. Όπως σε μία εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρονικό ελληνικό άκουσμα «είδε» ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό σύμπαν, έτσι και στην ποίηση βλέπει πέρα από το σχήμα «βάζω νότες στα ποιήματα». Αναδομεί τα κείμενα. Κάνει βιώματά της τα ποιητικά βιώματα. Η Λένα Πλάτωνος είναι ένας άνθρωπος πέρα από τις συμβάσεις και τα μέτρα. Έτσι έζησε, έτσι έγραψε, έτσι απομονώθηκε και έτσι βγήκε ξανά στο φως. Μία γυναικεία φιγούρα-αερικό στο χώρο της μουσικής, τόσο άπιαστη όσο και αποκαλυπτική. Η Πλάτωνος μοιάζει με την ίδια την ποίηση που δεν την καταλαβαίνεις λέξη προς λέξη αλλά τη νιώθεις στιγμή προς στιγμή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:48