ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:57
MENU CLOSE

Ψάχνοντας για σωσίβιο

11.03.2011 22:26

Απόλυτα επιτυχές χαρακτη­ρίζουν κυβερνητικά στελέ­χη το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από το αναμενό­μενο Bατερλό στις Βρυξέλλες.

Απόλυτα επιτυχές χαρακτη­ρίζουν κυβερνητικά στελέ­χη το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από το αναμενό­μενο Bατερλό στις Βρυξέλλες.

Με την επιστροφή του από το Βε­ρολίνο και την κρυάδα που πήρε ο Παπανδρέου από τη Μέρκελ, καταστρώ­θηκε ένα επικοινωνιακό σχέδιο πολι­τικής διάσωσης σε ενδεχόμενο αδιε­ξόδου που οδηγεί σε αναδιάρθρωση και ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Το πρώτο μέρος ήθελε τον υπουρ­γό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν έγκλειστος στο Καστρί λόγω ίωσης. Η προσπάθεια αυτή, όμως, έπεσε στο κενό, αφού οι μεγάλοι παίκτες (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν τη συνάντη­ση, ενώ οι υπόλοιποι (ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, Κουβέλης) όρισαν εκπροσώ­πους τους. Τη στιγμή εκείνη ο πρωθυ­πουργός συνειδητοποίησε ότι χάνει την παρτίδα και αποφάσισε να αλλά­ξει τακτική ανακοινώνοντας ότι θα δε­χθεί ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Και αυτό γιατί οι συνεργάτες του έκριναν ότι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιχειρού­σε να θέσει θέμα εθνικής ευθύνης σε όλα τα κόμματα απέναντι στο εν­δεχόμενο ελεγχόμενης έστω χρεοκο­πίας, θα είχε τελειώσει πολιτικά. Πετώντας την «καυτή πατάτα» στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πολιτική ευθύνη έχει «δι­αχυθεί», με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα δεν κρίνεται από τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Παπανδρέου, αλλά από το «γινά­τι» της Μέρκελ και των συμμάχων της. Όπως προαναφέραμε, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από το περιεχόμε­νο των δηλώσεων των πολιτικών αρ­χηγών, το ύφος και την ένταση των λεγομένων τους, θεωρώντας ότι συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα των στιγμών και απέφυγαν ένα στενό κομ­ματικό παιχνίδι.

Ακόμα και οι Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας, που έχουν πιο σκλη­ρή γραμμή κατά των Ευρωπαίων αλ­λά και κατά της στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού, φρόντισαν, σύμφω­να με τους ΠΑΣΟΚους πάντα, να είναι τρία κλικ πιο ήπιοι. Στο περιθώριο της επιχείρησης εθνικής συνεννόησης γίνεται μια προσπάθεια από το πρωθυ­πουργικό επιτελείο να απογυμνωθεί ο Αντώνης Σαμαράς από τα αντιμνημονιακά του πυρά. Βασικό όπλο, το ψήφισμα του Ευ­ρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,   που συνεδρίασε στο Ελσίνκι την περασμέ­νη εβδομάδα, ψήφισμα το οποίο κινεί­ται σε δυο κατευθύνσεις:

Από τη μια επισημαίνει ότι το μνη­μόνιο Ελλάδας – τρόικας είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να διασώσει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό, όπως δυο φορές είπε δημόσια ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες, έρχεται σε πλή­ρη αντίθεση με τη στάση και τη ρητο­ρική Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη υιοθετούνται πλή­ρως οι απόψεις Μέρκελ για το Σύμφω­νο Ανταγωνιστικότητας και τον μηχανι­σμό στήριξης των αδύναμων χωρών με την εμμονή στην πρόταση της Γερμανί­ας να μετέχουν και ιδιώτες στις ζημιές των ομολόγων των χωρών που βρίσκο­νται σε κρίση. Από την κυβέρνηση επι­σημαίνουν ότι καλές είναι οι συναντή­σεις και οι διαβουλεύσεις του Σαμαρά με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλ­λά στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει ού­τε ένας αστερίσκος ή υποσημείωση που να περιλαμβάνει τις γνωστές στην Ελλάδα ενστάσεις Σαμαρά.

Το γκάλοπ

Ο επικοινωνιακός στόχος της κυβέρ­νησης είναι να καταστήσει τον πρόε­δρο της Νέας Δημοκρατίας «τζάμπα μάγκα» που βρυχάται στο εσωτερικό και είναι «γιες μεν» στο εξωτερικό. Η υπονόμευση αυτή γίνεται σε μια κρίσι­μη στιγμή, όπου στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει στα όρια του στατιστικού λάθους το ΠΑΣΟΚ, κυ­ρίως λόγω της κατάρρευσής του, ενώ στο τελευταίο γκάλοπ της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η δημοτικότητα Σαμαρά ξεπερνά οριακά αυτή του Γιώργου Πα­πανδρέου. Χτες το απόγευμα ο πρωθυ­πουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. Ρομπέι, ενώ σήμερα θα συνα­ντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, αφού σε αυτήν αναμένεται να διαφα­νεί εάν είχε αποτέλεσμα η μεσολάβη­ση του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανί­δα καγκελάριο Μέρκελ. Με δεδομένο ότι ο Σαρκοζί στηρίζει ανεπιφύλακτα το σχέδιο Μέρκελ, η όποια διαφοροποίησή του θα σημαίνει ότι ο «άξονας» Γερμανίας – Γαλλίας πήρε το μήνυμα και θα ανταποκριθεί στα κελεύσματα Ομπάμα.

Στην Αθήνα δεν θεωρούν ουρανοκατέβατη την αμερικανική παρέμβα­ση, αφού οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά δογματική, ανελαστι­κή και περίεργη η στάση του «άξονα» και διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος κρίσης στην παγκόσμια οικο­νομία με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:57
Exit mobile version