ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:10
MENU CLOSE

Χορός δημοψηφισμάτων στην Ιταλία

12.06.2011 10:10

Σε χορό δημοψηφισμάτων χορεύει η γειτονική μας Ιταλία, καθώς σε 4 δημοψηφίσματα καλούνται να απαντήσουν οι Ιταλοί την Κυριακή και τη Δευτέρα

Λίγους μήνες μετά το πηρυνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, οι πολίτες καλούνται ξανά να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο κατασκευής κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, κάτι που είχαν αρνηθεί σε αντίστοιχο δημοψήφισμα του 1987, στον απόηχο της καταστροφής του Τσέρνομπιλ.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την πυρηνική ενέργεια, στοχεύοντας στη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων, όμως τον περασμένο Απρίλη, η κυβέρνηση σταμάτησε προσωρινά το πρόγραμμα αυτό, χωρίς να εγκαταλείψει εντελών τη συγκεκριμένη ιδέα.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του, να μην παρευρίσκονται τα δικαστήρια, όταν έχουν να ασχοληθούν με «σοβαρά» κυβερνητικά ή άλλα θεσμικά ζητήματα.

Τρίτο κατά σειρά θέμα δημοψηφίσματος είναι και η απελευθέρωση της διαχείρισης του νερού.

Συνολικά 50 εκατομμύρια Ιταλοί, που μένουν είτε στην Ιταλία, είτε στο εξωτερικό, θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από τις 9:00 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), έως τις 16:00 τη Δευτέρα.

Τέλος, να σημειωθεί πως το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι 50% συν μια ψήφο για τα δημοψηφίσματα αυτά που καταργούν ισχύοντες νόμους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:09
Exit mobile version