ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:34
MENU CLOSE

«Γόρδιος δεσμός» τα κρατικά ΜΜΕ

01.07.2011 07:50

Γράφει ο Τυπικός

Γράφει ο Τυπικός

Δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει ακόμα το τοπίο γύρω από το ποιο πρόσωπο της κυβέρ­νησης θα αναλάβει συνολικά τις αρμοδιότητες των κρατικών ΜΜΕ, ενώ δεν μπορεί να μη σημειώσει κάποιος ότι υπάρχουν πολλές συ­ζητήσεις για την τύχη τους, την ίδια ώρα που τα προβλήματα που αντι­μετωπίζουν αυτά τα Μέσα Ενημέ­ρωσης είναι πολλά.

Την Τρίτη πάντως έγινε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνί­ας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αλλά και το Ινστιτούτο Οπτικο­ακουστικών Μέσων πέρασαν στα χέρια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, το Π.Δ. 65 για τη διάσπαση του υπουργείου Εσωτε­ρικών προβλέπει ότι μεταφέρονται «στον Πρωθυπουργό από το Υπουρ­γείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η Γενική Γραμμα­τεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμ­ματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυ­τές και του Ινστιτούτου Οπτικοα­κουστικών Μέσων».

Όσο για το πρόσωπο που θα ανα­λάβει τα κρατικά ΜΜΕ, οι πληρο­φορίες επιμένουν ότι αυτό θα είναι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερ­νητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, εκτός και αν οριστεί υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα αυτά τα Μέσα Ενημέ­ρωσης, και θα πρέπει να «τρέξει» λύσεις για διάφορα προβλήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Στις προτεραιότητες βρίσκονται η κατάρτιση, αναφορικά με την Ψηφιακή Τηλεόραση, του σχετικού νόμου που θα ορίσει τη μετάβαση αλλά και θα επιμερίσει το «ψηφια­κό μέρισμα», από όπου η κυβέρνηση προσδοκά να «αντλήσει» σημα­ντικά κέρδη.

Στην ατζέντα για τα κρατικά ΜΜΕ υπάρχει ο νόμος για τη «συ­γκέντρωση και την ψηφιακή τηλε­όραση» που θα καθορίζει τον χάρ­τη συχνοτήτων και τη χωροθέτηση των σημείων εκπομπής ανά την Ελ­λάδα, ευθύνες όμως που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του νέου υπουρ­γού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη της ΕΡΤ θα έχει να δημοσιο­ποιήσει ή να επιφέρει αλλαγές στο περιβόητο business plan, που έχει ετοιμαστεί από τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει για τη… σμίκρυνση των λειτουργι­ών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αλλά και για το ενδεχόμενο να μει­ωθεί το ανταποδοτικό τέλος.

Ακόμη, στα σκαριά υπάρχει ο νέ­ος σχεδιασμός και εκσυγχρονισμός του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ωστόσο «πονοκέφαλο» φέρ­νει η χρηματοδότηση του σχεδίου.

Και πάντοτε ανοιχτό μένει το ζή­τημα της μείωσης του αγγελιόσημου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργη­σή του. Παράλληλα, σε ισχύ είναι το αίτημα των εκδοτών να μειωθεί το αγγελιόσημο από τη στιγμή που δεν θα συμμετέχουν στο άμεσο μέλλον στη διανομή του Τύπου οι εφημεριδοπώλες.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:28
Exit mobile version