ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:34
MENU CLOSE

Spiegel: Ο Σόιμπλε εξετάζει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας

11.09.2011 00:08

Μια ημέρα μετά τη διάψευση του δημοσιεύματος του Bloomberg για το περίφημο «σχέδιο Β», το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη σε περίπτωση που η Αθήνα δεν τα καταφέρει.

«Με τις αμφιβολίες να αυξάνονται όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τις δαπάνες και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη» γράφει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει δύο σενάρια, στα οποία παίζει κεντρικό ρόλο ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης EFSF. Στο πρώτο σενάριο πτώχευσης, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Στο δεύτερο όμως αποχωρεί και επιστρέφει στη δραχμή. Σε κάθε περίπτωση, το EFSF θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εφόσον αδυνατούν να δανειστούν από την αγορά.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως το δημοσίευμα έρχεται μία μέρα μετά την επίσημη γερμανική διάψευση για δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η Γερμανία ετοιμάζει «σχέδιο Β» για στήριξη του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:27
Exit mobile version