ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Μπαρόζο: Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός στην Ευρωζώνη

30.09.2011 09:45

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να μην αποκλείσουν από τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τις χώρες μη μέλη της νομισματικής ένωσης απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο Μπαρόζο δήλωσε πως «οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να έλθουν πιο κοντά και να συντονισθούν καλύτερα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως της κοινής αγοράς των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός χάσματος ανάμεσα στις δύο ομάδες χωρών, διότι διαφορετικά το ευρώ θα χάσει ένα σημαντικό του στήριγμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν είναι ακόμη μέλη της ευρωζώνης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την περιθωριοποίησή τους στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, στην οποία θα κληθούν να ενταχθούν στο μέλλον.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διατυπώσει κοινή πρόταση για τη δημιουργία νέων οργάνων σε επίπεδο ευρωζώνης, ιδέα την οποία απέρριψε όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι οι λεπτομέρειες της πολιτικής της ευρωζώνης μπορούν να διευθετηθούν στις δύο ετήσιες συνεδριάσεις των ευρωπαίων ηγετών… Το θέμα δεν είναι να δώσουμε στην Κομισιόν εξουσία για την εξουσία, απλώς είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί παρά με αυτούς τους θεσμούς και όχι εναντίον τους», υποστήριξε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη σειρά του, ανέφερε ότι η κατάσταση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας και τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Γερμανίας να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στην Bundesrat (κάτω βουλή του κοινοβουλίου), ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ, επισήμανε ότι η γερμανική κάτω βουλή εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Η γερμανική Μπούντεσταγκ έχει πάντα την τελευταία λέξη… Δεν βλέπω καμία προθυμία εκεί να αλλάξουν τα ανώτατα όρια ή να αυξηθούν οι ευθύνες μέσω άλλων τρόπων όπως η μόχλευση», δήλωσε σήμερα ο Ρέσλερ στο ARD.

Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «ανέντιμα» τα σενάρια περί μόχλευσης του EFSF. Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η ψήφος αφορά την αύξηση της γερμανικής συνεισφοράς στο EFSF στα 211 δισ. ευρώ και, έπειτα από αυτό, θα δούμε».

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον όρο «μόχλευση» για το EFSF. «Αυτό που είπα είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο με το μέγιστο αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η συζήτηση στην αυστριακή κάτω Βουλή για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα, οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζουν το σχέδιο, ενώ απαιτείται απλή πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Επίσης, σχεδόν το σύνολο των βουλευτών των Πρασίνων θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει αύξηση των αυστριακών εγγυήσεων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ (από 12,2 δισ.) .

Σημειώνεται πως για την έγκριση του ν/σ δεν απαιτείται έγκριση και της άνω Βουλής.

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version