ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:20
MENU CLOSE

Οι Μάγιας και οι REM

06.01.2012 05:17

Της Βάλιας Μπαζού

Της Βάλιας Μπαζού

vbazou@gmail.com

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας λαός που εξαφανίστηκε, κατ’ άλλους απλώς «την έκανε» συνειδητά από τούτο τον μάταιο κόσμο, γύρω στο 900 μ.Χ., με ένα σπου­δαίο συγκρότημα, τους REM, που ανα­κοίνωσε τη διάλυσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο;

Μια γρήγορη και αυθαίρετη σύνδε­ση μας πηγαίνει πίσω στο 1987. Εκείνο το σωτήριο έτος που ο Χοσέ Αργκέλες, Αμερικανός ιστο­ρικός τέχνης, έγραψε πρώτος απ’ όλους ότι, σύμφωνα με τις περίφημες «προφητείες των Μάγιας», το τέλος του κόσμου έρχεται το 2012.

Και εκείνη την ίδια χρο­νιά, το 1987, οι ΡΕΜ συνέ­θεσαν ένα από τα κορυ­φαία τραγού­δια τους με τίτ­λο «It’s the end of the world as we know it» («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε»). Δεν ξέρω εάν η χρονιά είναι τυχαία ή εάν οι ΡΕΜ επηρεάστηκαν από τον πάταγο που έκαναν τότε οι θεωρίες καταστροφολογί­ας του Αργκέλες. Άλλωστε, δεν έχει καμιά σημασία. Γιατί το μόνο σίγουρο, το από­λυτο δεδομένο είναι ότι αρχίσαμε να δια­νύουμε το 2012 και γενικώς και ειδικώς δεν αισθανόμαστε και πολύ καλά. Δεν ξέ­ρω εάν αυτήν τη χρονιά και συγκεκριμέ­να στις 21 Δεκεμβρίου, που, σύμφωνα με τους Μάγιας, ολοκληρώνεται ένας «Με­γάλος Κύκλος», θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Δεν ξέρω εάν οι θεοί των Μάγιας, που όσες φορές προσπάθησαν να δημιουργή­σουν τον Κό­σμο απέτυχαν επειδή το μοντέλο τους βγήκε προβληματικό, αποφασί­σουν να καταστρέψουν και αυτό το αποτέλεσμα του αποτυχημένου πειράματος. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι το μο­ντέλο είναι όντως προβληματικό και ότι ο κόσμος μας, όπως τον ξέραμε, έχει αρ­χίσει και ξεθωριάζει. Σταθερές ετών δεν υπάρχουν πια. Κατακτήσεις χρόνων διε­γράφησαν με μια μολυβιά. Ό,τι θεωρού­σαμε λίγο ή πολύ δεδομένο, αμφισβητεί­ται βίαια και ξαφνικά. Λες και αλλάζουμε δέρμα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε εάν θα αντικατασταθεί από νέο. Λες και το κοντέρ γυρίζει ανάποδα και πάει να μηδενίσει, χωρίς να γνωρί­ζουμε εάν θα υπάρξει νέα εκκίνηση σε χρόνο που θα μας αφορά.

Και κάπως έτσι, συνδέοντας ο καθένας τις «λεπτομέρειες» της ζωής του, συνδέ­οντας τις τελείες για να προβάλει η νέα εικόνα της καθημερινότητας του, αρχί­ζει και πιστεύει ότι οι προφητείες των Μάγιας δεν είναι τελείως στο κενό. Αλλά, πάλι, κάπως έτσι αποφασί­ζεις να αντιδράσεις και ανεβάζεις την ένταση, ακούς στη διαπασών τους ΡΕΜ… «It’s the end of the world as we know it and Ι feel fine» («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε και αισθάνο­μαι καλά»). Καλό 2012, καλές αναγνώ­σεις!

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50
Exit mobile version