ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:58
MENU CLOSE

Τορπίλη στα ακίνητα

25.02.2012 10:56

Την ώρα που η εμπορική αξία μιας κατοικίας μέρα με τη μέρα πέ­φτει και υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, η κυ­βέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περι­ουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς. Βεβαίως ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς.

Η καταγραφή του μέτρου αυτού υπάρχει ήδη στο κείμενο του μνημο­νίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου στη σελίδα 6 των προϋποθέσεων αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι αντικειμενικές αξίες πρέ­πει να συμβαδίζουν με τις αγοραίες τιμές!!!

Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το σχέδιο αναπρο­σαρμογής των αντικειμενικών τιμών είναι πιθανόν να συνο­δευτεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών στις με­ταβιβάσεις ακινήτων.

Ντόμινο αυξήσεων

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των αντικειμε­νικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

– Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

– Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε φορολογου­μένους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.

– Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.

– Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

– Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

– Το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολο­γίζεται ότι με μία μεσοσταθμική αύξηση 25% των αντικειμενικών αξιών θα επέλθουν αυξήσεις έως και 33% στα ποσά του ειδικού τέλους που επιβάλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

– Η κατάρτιση των συμβολαίων.

– Πρόσθετα έσοδα ύψους 395 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογία των ακινήτων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:

– Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορι­κών τιμών. Οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων πολλοί υποστηρί­ζουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερ­βαίνει το 30% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

– Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντε­λεστή 8%-10%. Συγκεκριμένα, μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντε­λεστής 10%. Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευ­ρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

– Μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονο­μιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα, το αφορο­λόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγόνια) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιου­σίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή χαμη­λή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:58
Exit mobile version