search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:39
MENU CLOSE

Ξεκίνησε η λειτουργία της Αμυγδαλέζας – Αντιδρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

29.04.2012 14:17
Ξεκίνησε η λειτουργία της Αμυγδαλέζας - Αντιδρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Media

Παρά τις αντιδράσεις τόσο μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, αλλά και των κατοίκων, το «κέντρο κράτησης» της Αμυγδαλέζας τέθηκε από τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής σε λειτουργία και ήδη μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 56 μετανάστες.

Παρά τις αντιδράσεις τόσο μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, αλλά και των κατοίκων, το «κέντρο κράτησης» της Αμυγδαλέζας τέθηκε από τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής σε λειτουργία και ήδη μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 56 μετανάστες.

Στο συγκεκριμένο κτίριο είναι έτοιμες προς το παρόν τρεις πτέρυγες με 52 οικίσκους χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων, ωστόσο σε πλήρη ανάπτυξη το κέντρο κράτησης έχει δυνατότητα να στεγάσει 1.000 άτομα.

Σε κάθε πτέρυγα υπάρχει περίφραξη, ενώ οι μετανάστες φρουρούνται σε πρώτη φάση από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από σεκιούριτι. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις βρίσκεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ που θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις στους μετανάστες.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Για το απόγευμα της Κυριακής, στις 7 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Αστυνομική Ακαδημία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του κέντρου κράτησης στο συγκεκριμένο χώρο.

ΓΧΣ: Όχι σε τέτοιο υγειονομικό έλεγχο

Την έντονη αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν προκαλέσει οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται σε μετανάστες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετανάστες υποβάλλονται σε εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου δήλωσε σχετικά: «Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους και με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από “υγειονομικές βόμβες”. Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν λειτουργικά προγράμματα δημόσιας υγείας».

«Η συμμετοχή φορέων δημόσιας υγείας σε τέτοιες αστυνομικές “επιχειρήσεις-σκούπα” είναι και επικίνδυνη και αντιδεοντολογική» συνεχίζει.

Από τους ΓΧΣ τονίζουν πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνο τον φόβο των ανθρώπων που στοχοποιούν και ως εκ τούτου να τους κάνουν να «κρυφτούν» ακόμη και σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.

Με βάση τα ιατρικά στοιχεία των ΓΧΣ, από την παρέμβασή τους σε χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο κατά το 2011, πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων που παρουσιάζουν, προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:39