ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:03
MENU CLOSE

Επικίνδυνη Σιωπή

01.06.2012 17:12

Του Δημήτρη Κανέλλη

Η Αμερικανίδα αστυνομικός Κάθριν Μπόλκοβατς προ­σλαμβάνεται από μια εταιρεία προκειμένου να συνει­σφέρει στις ειρηνευτικές διαδικασίες που ακολουθούν αμέσως μετά τον πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Σκηνοθεσία: Λαρίσα Κοντράκι. Πρωταγωνιστούν: Μόνικα Μπελούτσι, Ρέιτσελ Βάις, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ντέιβιντ Στράδερν, Ντέιβιντ Χιούλετ.

Η Αμερικανίδα αστυνομικός Κάθριν Μπόλκοβατς προ­σλαμβάνεται από μια εταιρεία προκειμένου να συνει­σφέρει στις ειρηνευτικές διαδικασίες που ακολουθούν αμέσως μετά τον πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η χώρα βρίσκεται παραδομένη στο χάος και η Κάθριν θα κάνει τα πάντα για να επικρατήσουν η τάξη και η ασφάλεια. Όμως σύντομα τα πράγματα θα πάρουν άλλη διάσταση. Έντρομη η Κάθριν αντιλαμβάνεται πως αυτό που τελικά κυριαρχεί είναι το εμπόριο λευκής σαρκός, στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν και η δική της εταιρεία, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Όλοι είναι μπλεγμένοι στην παράνομη δραματική τούτη ιστορία, για την οποία η έντιμη αστυνομικός θα κάνει τα πάντα να την ανατρέψει. πράγμα καθόλου εύκολο, αφού έχει να προστατέψει και την ίδια της τη ζωή. πρόκειται για ένα σαφώς κοινω­νικοπολιτικό θρίλερ, που αντλεί τις «ρίζες» του από το φιλελεύθερο κλίμα που επικρατούσε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Είναι μια ιστορία απίστευ­της διαφθοράς που διαχέεται σε όλα τα στρώματα της εξουσίας (ΟΗΕ και Η π Α) και το γεγονός κάνει τον αγώνα της Κάθριν ακόμη πιο δύσκολο. Μάλιστα σε κάποια κρί­σιμη καμπή της ιστορίας συνειδητοποιεί πως, εκτός από την καριέρα της, έχει βάλει σε κίνδυνο και την ίδια της τη ζωή. Η ταινία βασίζεται εν μέρει σε αληθινά γεγονότα, γι’ αυτό και η σκηνοθεσία της λαρίσα Κοντράκι υιοθετεί ένα ρεαλιστικό, σχεδόν ψυχρό αφηγηματικό ύφος, για να προσδώσει περισσότερα στοιχεία αληθοφάνειας στην ταινία. Γεγονός που το καταφέρνει, καθώς και η δραματουργία της όπως και τα εκφραστικά της μέσα είναι πλήρως ελεγχόμενα. Κοντολογίς, μια αρκετά ενδια­φέρουσα κοινωνικοπολιτική περιπέτεια με πολλές πινε­λιές θρίλερ, και με τη Ρέιτσελ Βάις σε άλλη μια σπουδαία ερμηνεία. Μην τη χάσετε.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:03
Exit mobile version