ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:03
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Δεν θα επιβληθεί άμεσα ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

11.06.2012 06:18

Σύμφωνα με κυριακάτικες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν αναμένεται να θεσπιστεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Ερωτώμενος στην εκπομπή Bericht aus Berlin της δημόσιας τηλεόρασης ARD, εάν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013, ο Σόιμπλε  ανέφερε πως «ένας ευρωπαϊκός φόρος [στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές] δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα».

 Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε πως η Μέρκελ συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτό τον φόρο -που είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν- χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της 17μελούς ευρωζώνης.

Η δήλωση του Σόιμπλε προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Τόμας Oπερμαν. «Χρειαζόμαστε μία αμετάκλητη δέσμευση για τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το SPD δεν θα αποδεχτεί συμβιβασμούς που γίνονται μόνο στα χαρτιά», ανέφερε ο Όπερμαν.

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version