ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:04
MENU CLOSE

Arte Povera

30.08.2012 11:05

Γράφει η Σίσσυ Παπαδάκη

Γράφει η Σίσσυ Παπαδάκη

Στην Ιταλία το Κολοσσαίο άρχισε να παίρ­νει κλίση… πύργου της Πίζας λόγω της αδιαφορίας της προηγούμενης κυβέρνη­σης για τα μνημεία και χρειάζεται επειγό­ντως αναστήλωση για να μην αρχίσει να πέφτει στο κεφάλι των επισκεπτών του. Παράλληλα, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και τεχνικοί απεργούν για να μην «αξιοποιη­θούν», «εκμοντερνιστούν», δηλαδή συρ­ρικνωθούν, γκρεμιστούν και χτιστούν από την αρχή τα περίφημα στούντιο της Τσινετσιτά με τρόπο που δεν θα θυμίζει πια τη συνδεδεμένη με τόσες αριστουργηματι­κές ταινίες ιστορία τους. Ακόμα, στην ίδια χώρα, η κυβέρνηση σκέφτεται να αρχίσει να πουλά τα «ασημικά της οικογένειας», δηλαδή πανέμορφα παλάτια στη Ρώμη, στη Βενετία και σε άλλες πόλεις. Στην Αυστρία η όπερα της Βιέννης είδε να μειώνεται η επιχορήγησή της κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Η Ολλανδία σκοπεύει να κλείσει πολιτιστικά ινστιτούτα.

Στη Γερμανία, μουσεία κινδυνεύουν, πα­ρόλο που δεν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, εξαιτίας της νεοφιλεύθερης λογικής τού «αφού δεν πουλάει [εισιτήρια], να το κλείσουμε».

Στην Ισπανία, διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, συγγραφείς, τεχνικοί, εκδότες αλλά και πλήθος κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυ­βέρνησης να αυξήσει τον ΦπΑ στις ταινίες και τα βιβλία. «Αντί να δίνουν τα λεφτά στις τράπεζες, να τα δώσουν στον πολιτισμό» και «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ο τρόπος να έχουμε σκεπτόμενους πολίτες» έγραφαν τα πλακάτ τους. Δύσκολο πολύ αυτό το καλοκαίρι για καλ­λιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στη Γαλλία η κυβέρνη­ση Ολάντ δεν μείωσε τα κονδύλια για τον πολιτισμό. Εκεί, μάλιστα, παρατηρείται το εξής: όσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνο­νται οι άνθρωποι που γεμίζουν κινηματο­γράφους, αίθουσες συναυλιών ή φεστιβάλ όπως αυτό της Αβινιόν, το οποίο είχε 95% πληρότητα. Νά που πάλι είχαν άδικο οι Γερμανοί φιλελεύθεροι: Τελικά η κουλ­τούρα πουλάει κιόλας. Μήπως η επιθυμία τους να κλείσουν μουσεία και πολιτιστικά κέντρα οφείλεται στο ότι δεν θέλουν οτι­δήποτε μας κάνει να σκεφτόμαστε;

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:02
Exit mobile version