ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:02
MENU CLOSE

Η νύχτα του Σαν Λορέντζο

14.09.2012 10:25

Του Δημήτρη Κανέλλη

Αν και γυρισμένη το 1982, η ταινία θεωρείται από τις καλύτερες του ιταλικού σινεμά, και ίσως είναι η καλύ­τερη των Ταβιάνι.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία**** 

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Πρωταγωνιστούν: Ομέρο Αντονούτι, Μαργαρίτα Λοζάνο, Κλαούντιο Μπιγκάλε, Μάσιμο Μπορέτι. 

Αν και γυρισμένη το 1982, η ταινία θεωρείται από τις καλύτερες του ιταλικού σινεμά, και ίσως είναι η καλύ­τερη των Ταβιάνι. Πρόκειται για πολεμικό – κοινωνικό δράμα, που προσφέρει άφθονο υλικό στους σκηνοθέτες να επεξεργαστούν με θαυμαστή γνωστική επάρκεια το τεράστιο θέμα της μνήμης. Ιστορικής, κοινωνικής και υπαρξιακής. Στην ταινία, μια γυναίκα θυμάται πράγματα και καταστάσεις που αναδύονταν μέσα από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λυρισμός, η ποίηση, η τραγωδία αλλά και το κωμικό στοιχείο συνυπάρχουν με απόλυτη αρμονία σε μια ταινία που εμπεριέχει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία των δύο αδελφών. Ο τίτλος είναι «δανεισμένος» από την ιταλική παράδοση που θέλει τη Νύχτα του Σαν Λορέντζο να καλύπτεται από πεφταστέρια, τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν κάθε μας επιθυμία.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:02
Exit mobile version