ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:12
MENU CLOSE

Bαρέλι χωρίς πάτο οι εφορίες

24.10.2012 21:00

Άδεια φαίνεται να παραμένουν τα ταμεία της εφορίας, μετά τη φοροκαταιγίδα που εξαπέλυσε στους Έλληνες φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει λεφτά για τη γνωστή δόση.

Ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα φτάνει τις 72 δόσεις ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης θα μειώ­νονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν.
 
Θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές έως 300.000 (ίσως και υψηλότερες).
 
Ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται από τον έφορο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα λαμβά­νεται υπόψη το ύψος του χρέους (όσο μεγαλύτερο τόσο με­γαλύτερος και ο αριθμός των δόσεων), το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, το αν είναι τυπική στην εκπλήρω­ση των φορολογικών της υποχρεώσεων (υπο­βολή δηλώσεων κ.ά.). Επίσης θα λαμβάνε­ται υπόψη και η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης βάσει στοιχείων που θα προ­σκομίζει ο επιχειρηματίας.Θα προβλέπεται και η δυνατότητα εφά­παξ εξόφλησης της οφειλής με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα ανα­στέλλεται η ποινική δίωξη (εφόσον αυτή έχει ασκηθεί) κατά των υπευθύνων της επιχείρησης, ενώ θα αναστέλλονται και τα όποια μέτρα αναγκα­στικής είσπραξης έχουν ληφθεί από την πλευρά των υπη­ρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.).

Θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις πουθα είναι συνεπείς στη ρύθμιση με την αποπληρωμή ενός ελάχι­στου αριθμού δόσεων.
 
Εφόσον η επιχείρηση δεν πληρώσει τρεις δόσεις, τότε θα χά­νει τα ευεργετήματα.
 
Για τα φυσικά πρόσωπα η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει διακα­νονισμό της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπο­ρεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνι­αίες δόσεις με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότε­ρο των 100 ευρώ. Τη δυνατότητα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι άνεργοι ή οι επι­χειρήσεις με ζημιές κ.ά. Επίσης δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δό­σης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα οποία αναγκαστικά μέ­τρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version