search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:05
MENU CLOSE

«The Master»

05.12.2012 22:00
«The Master» - Media

Αν το «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον σας θυμίσει ολίγη από… σαϊεντολογία, δεν έχετε πέσει έξω. Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τη διάσημη, χάρη στον Τομ Κρουζ, παραθρησκευτική οργάνωση.

Αν το «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον σας θυμίσει ολίγη από… σαϊεντολογία, δεν έχετε πέσει έξω. Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τη διάσημη, χάρη στον Τομ Κρουζ, παραθρησκευτική οργάνωση.
 
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον.
Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Λόρα Ντερν, Έιμι Άνταμς.
 
Αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φρεντ επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Οι επιπτώσεις στον ψυχισμό του υπήρξαν ολέθριες. Παρουσιάζει συμπτώματα διανοη­τικής διαταραχής, είναι μονίμως «χαμένος» και έχει πρόβλημα αλκοολισμού.
 Επιπλέον, η συντηρητική αμερικανική κοινωνία δυσκολεύεται να τον εντάξει στους κόλπους της. Αντι­παθής, αντικοινωνικός, επιθετικός και σε καθημερινή βάση μεθυσμένος ο Φρεντ, συναντά μια μέρα τον Λάνκαστερ Ντοντ, έναν εκκεντρικό τύπο, ο οποίος έχει στα «σκαριά» την ίδρυση μιας φιλοσοφικής οργάνωσης, που θα της δώσει τον τίτλο «Η Υπόθεση». Ο Φρεντ θα αναζητήσει εκεί καταφύγιο, αν και η συμπεριφορά του δυσκολεύει κάπως τον κοινο­βιακό τρόπο ζωής που θέλει να επιβάλει ο Μάστερ Λάνκαστερ. Για να μη μακρηγορούμε, τη ν εν λόγω ταινία δεν θα τη βάζαμε μέσα στις καλύτερες του πολύ σοβαρού Άντερσον(«Ξέφρενες νύχτες», «Μανόλια», «Θα χυθεί αίμα»).
 
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι καλή. Απλώς δεν πιάνει τις άριστες επιδόσεις των ταινιών που προαναφέραμε. Πραγματεύεται το πολύ ενδιαφέρον θέμα των παραθρησκευτικών οργανώσεων. Ο Άντερσον προσπαθεί να εισχωρήσει στα ενδότερα του ψυχισμού των υποτιθέμενων πνευματικών ηγετών. Η «διδασκαλία» του Λάνκαστερ Ντοντ θυμίζει πολύ τις σύγχρονες new age ιδεολογίες, και ιδιαιτέρως τη σαϊεντολογία.
 
Κατά την προσωπική μου άποψη, όλες τούτες οι θεωρίες που ουσιαστικά αντλούν τις αφετηρίες τους από τις αρχαίες ανα­τολικές φιλοσοφίες, δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να γενικεύουν χονδροειδώς και να ισοπεδώνουν οποιαδήποτε δοκιμασμένη πνευματική αξία εμπεριέχουν οι συγκεκριμένες φιλοσοφίες. Ανακατεύουν στο μίξερ λίγη θεολογία, ψήγματα λογικής, άφθονες δόσεις μεταφυσικών στοιχείων, κάποιες βασικές ψυχολογικές αρχές, άφθονο μυστικισμό, και το κοκτέιλ είναι έτοιμο να δηλητηριάσει όλους όσοι ψά­χνουν απεγνωσμένα για στήριγμα, για παρηγοριά, για προστασία από τα δεινά της ζωής αλλά και του προσωπικού τους βίου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:02