ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:44
MENU CLOSE

Το ΒΒC καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. ότι έδειρε τουρίστες

10.01.2013 12:22

«Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την  Ελληνική Aστυνομία ως παράνομοι μετανάστες» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, άνδρες της αστυνομίας χτύπησαν τουλάχιστον δύο τουρίστες, θεωρώντας ότι ήταν και αυτοί μετανάστες…

 
Τελικά ελευθερώθηκε, αλλά υπήρξε μια κατακραυγή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ρωτούσαν γιατί ένα αξιότιμος ακαδημαϊκός, ο οποίος  προσκληθηκε στην χώρα, για να μοιραστεί τις γνώσεις του έπρέπε να ταπεινωθεί με τέτοιον τρόπο.
Ο Rai λέει ότι δεν του έδειξαν φυλετική προκατάληψη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και δεν κατηγόρησε την αστυνομία που τον συνέλαβε, για ρατσισμό.
 
 
Αλλά σε μια έκθεση για το 2012, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, μιας ομάδας που αποτελείται από 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «αποτρέψει ρητά τους αστυνομικούς από βίαιες πρακτικές, με ρατσιστικά κίνητρα» και αναφέρεται σε 15 περιστατικά όπου "παράνομες πράξεις "είχαν λάβει χώρα.
 
Υπήρξε μια σειρά από εκθέσεις, λόγω της ισχυρής υποστήριξης της Αστυνομίας στην Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό κόμμα που αύξησε την δημοτικότητα του πέρυσι, κερδίζοντας 18 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
 
 
Αλλά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χρήστος Μανουράς, επιμένει ότι οι προτιμήσεις ψήφου είναι ένα προσωπικό ζήτημα.
"Ό, τι κι αν ένας αστυνομικός μπορεί να αισθάνεται στην ιδιωτική ζωή του, όταν έρχεται για να εργαστεί και βάζει την στολή, αποδέχεται τις αξίες του σώματος. Η Ελληνική Αστυνομία έχει απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όλων των χρωμάτων και των εθνικοτήτων ως συνανθρώπους.Φυσικά και δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι ένας αστυνομικός μπορεί να ενεργήσει αντικανονικά," προσθέτει, "αλλά αυτό θα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό."
 
Δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις περιπτώσεις των Hyun Jung και του Ukwuorji, καθώς είναι υπό διερεύνηση. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στα αιτήματα, για να συζητήσουν τις περιπτώσεις αυτές.
 
Όταν ο Jung απελευθερώθηκε από την αστυνομία χωρίς καμία κατηγορία, μόλις λίγες ώρες μετά την κράτηση, λέει ότι ένας αστυνομικός του φώναξε, "Ε! Κορεάτη, γύρνα σπίτι σου!"
 
 
Αντ 'αυτού, ο Jung πήγε κατ' ευθείαν στην Κορεατική Πρεσβεία στην Αθήνα και επέστρεψε με τον πρόξενο, για να αντιμετωπίσει αυτούς που τον χτύπησαν.
 
Χρειάστηκαν πέντε επιπλέον επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, μια επίσημη καταγγελία από την πρεσβεία προς τον αρχηγό της αστυνομίας και 10 ημέρες αναμονής, μέχρι να τους δώσουν τα ονόματα των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, ο τουρίστας είχε δημοσιεύσει την ιστορία του σε ένα blog για ταξιδιώτες, που διαβάζεται από περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.
Η υπόθεση μετατράπηκε σε ένα πλήρες διπλωματικό επεισόδιο με τον πρέσβη της Κορέας στην Ελλάδα να ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης  και την Ελληνα Αρχηγό της Αστυνομίας, να επιμένει σε μια δίκαιη έρευνα και δίκαιη τιμωρία για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
 
 
Ο Jung, ο οποίος είναι τώρα στο τελευταίο σκέλος των ταξιδιών του στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία της αστυνομίας, αλλά λέει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, ποτέ δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
 
"Έχω ταξιδέψει μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, τη Μογγολία, το Καζακστάν και την Αρμενία, αλλά δεν αισθάνθηκα ποτέ σε τόσο κίνδυνο, όπως στην Αθήνα», λέει.
 
"Κάθε φορά που οι άνθρωποι με ρωτούν αν θα πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα,εγώ τους λέω να πάνε στην Τουρκία."
 
Ο Christian Ukwuorji, ο οποίος κατέθεσε επίσης επίσημη καταγγελία κατά της αστυνομίας με τη βοήθεια της Αμερικανικής Πρεσβείας, πλέον περιμένει πάνω από έξι μήνες για μια κατάληξη.
Θα ήθελε να δει τους ανθρώπους που τον χτύπησαν να διώκονται, αλλά λέει ότι έχει από λίγη ελπίδα, για δικαιοσύνη.
 
"Η αστυνομία εκεί, είναι πολύ διεφθαρμένη και τίποτα δεν θα πρόκειται να γίνει γι 'αυτό», λέει. "Έχω μάθει ότι έτσι είναι η Ελλάδα".»
 
Πηγή: lefteria-news.blogspot.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:40
Exit mobile version