search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:40
MENU CLOSE

Γιάννης Δατσέρης. «Θα προκύψει ένα ΠΑΣΟΚ που θα αναγνωρίσει την ανάγκη αυτοκάθαρσης»

22.02.2013 18:07
Γιάννης Δατσέρης. «Θα προκύψει ένα ΠΑΣΟΚ που θα αναγνωρίσει την ανάγκη αυτοκάθαρσης» - Media

Ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου μιλάει για το συνέδριο του κόμματος και τονίζει πως «τίποτα πλέον δεν είναι όπως χθες» ενώ εξηγεί γιατί εισηγείται από το 2011 την αλλαγή ονόματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ανασφάλειες. Ηξερε για τη δημιουργία της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατικής Κίνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δυστυχώς, η νέα μεγάλη οφθαλμαπάτη της μεταπολίτευσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για την οπισθοφυλακή των στελεχών της κεντροαριστεράς, που δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να ασκήσουν εξουσία. Αυτήν και μόνον επιδιώκουν, έχοντας επικοινωνιακό προκάλυμμα τον αρχηγό τους

ΣΤΗ ΝΑΤΑΣΑ ΡΟΥΓΓΕΡΗ
 
Ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης, στη σημερινή του συνέντευξη στις «6μέρες», αναλύει τις πολιτικές θέσεις της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατικής Κίνησης που συγκρότησε μαζί με άλλα στελέχη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ήταν ενήμερος για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μέσα από το συνέδριο θα είναι ένα κόμμα που θα αναγνωρίσει την ανάγκη αυτοκάθαρσης και θα συνεχίσει υπεύθυνα να έχει τη συνευθύνη στη διακυβέρνηση. Μιλώντας για την παλιά γενιά στελεχών, υποστηρίζει ότι κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν σε αναγκαστική συνταξιοδότηση και εξηγεί γιατί εισηγείται από το 2011 την αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ.
 

 
Εφόσον συνεργάζεστε στενά και συμφωνείτε με την πολιτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε τι αποσκοπεί η Κίνηση που συγκροτήσατε μαζί με άλλα στελέχη;
 
Στα σύγχρονα κόμματα, ρεύματα ιδεών δεν δημιουργούνται μόνον από μειοψηφικές απόψεις. Αντιθέτως, από τον κοινό τόπο των θέσεων ενός κόμματος, στελέχη μπορούν να αποφασίσουν να προσδώσουν έμφαση σε θεματικές πολιτικές, π.χ. οικολογία ή καθοριστικές πτυχές, κάτι που αφορά εμάς στη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση. Σταχυολογώ μερικές:
Πιστεύουμε στον εκσυγχρονισμό, με την έννοια του διαρκούς αιτήματος αμφισβήτησης των παραδοσιακών μοντέλων. Δεν πιστεύουμε στο κράτος-βιομήχανο, ούτε σ’ ένα κράτος που θα παρέχει επιδόματα σ’ όσους «έχουν μέσο» και όχι σε αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες.
Πιστεύουμε σ’ ένα κράτος αποτελεσματικό και ευέλικτο που λειτουργεί μόνον εκεί που είναι απαραίτητο, δηλαδή είναι «καθολικό», σε τομείς που αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας και ατομικής ασφάλειας.
Πιστεύουμε ότι το Δημόσιο δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας και πως χρειαζόμαστε μια νέα γενιά δημόσιων λειτουργών που θα αλλάξουν αυτοί το κράτος και όχι το κράτος αυτούς. Πιστεύουμε στη δημιουργικότητα του Ελληνα. Η Σοσιαλδημοκρατία καλείται να στηρίξει την αναδιανομή, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να στηρίξει την παραγωγή. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να υπερβεί το στερεότυπο ήλιος-θάλασσα-τσιμέντο-σίδερο. Στη συνύπαρξη της ανάπτυξης με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Πιστεύουμε σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν οχυρώνεται πίσω από ιδεολογικά στερεότυπα και προασπίζεται προνόμια, αποκαλώντας τα δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι τα κεκτημένα δεν είναι πάντα δίκαια.
Πιστεύουμε ότι πρέπει ως κοινωνία να αντιληφθούμε το τόσο όσο… στην κατανάλωση, στη συμπεριφορά, στις ελευθερίες. Η Σοσιαλδημοκρατία καλείται να γεφυρώσει τις φιλελεύθερες προτεραιότητες του αυτοτελούς ατόμου με τα αιτήματα της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του δημόσιου συμφέροντος. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τη θέση που του αναλογεί, ανάλογα με τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητές του, ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως προσόντων και ικανοτήτων, πρέπει να έχει μια θέση σ’ αυτή την κοινωνία. 
 
Είχατε ενημερώσει σχετικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και πώς αντέδρασε;
 
Ναι, ο πρόεδρος είχε ενημερωθεί. Το μόνο που ζήτησε ήταν η τήρηση των καταστατικών αρχών. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ανασφάλειες. Εχει βασικά εφόδια την ευφυΐα και την ευρυμάθειά του. Δεν προέρχεται ούτε από την «εκσυγχρονιστική» ούτε από τη «λαϊκή» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Είχε συμμετοχή σε πρώιμες σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις και καλή ώσμωση με την ανανεωτική αριστερά. Αυτά του παρέχουν πλεονεκτήματα, μπορεί να υπερβεί γόνιμα επιμέρους διαφωνίες και να συνθέσει.
 
Τι ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι θα προκύψει μέσα από το συνέδριο;
 
Ενα κόμμα που θα έχει επίγνωση ότι τίποτε πλέον δεν είναι όπως χθες. Πρωτίστως για τους ανέργους και όσους εισήλθαν στη ζώνη της φτώχειας. Δημιουργικά θα προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση. Ενα κόμμα που θα αναγνωρίσει την ανάγκη αυτοκάθαρσης από κάθε πρακτική και φορέα διαφθοράς και ανομίας.
Υπεύθυνα θα συνεχίσει να έχει τη συνευθύνη στη διακυβέρνηση στην παρούσα περίοδο και την επιμονή στην εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος στους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποφύγει τη συνδιαλλαγή με κάθε μορφή λαϊκισμού και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την συσπείρωση του ευρύτερου πολιτικού χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
 
Ο κ. Βενιζέλος μιλά συχνά για την ανάδειξη μιας νέας πολιτικής γενιάς. Σημαίνει αυτό κάτι περισσότερο από τη συμμετοχή νέων στελεχών σε κάποια κομματικά όργανα; Είναι χρήσιμη για το κόμμα και την επιδιωκόμενη ανανέωσή του η επαναφορά παλαιών στελεχών, τα οποία για κάποιους θα έπρεπε να είχαν «συνταξιοδοτηθεί» προ πολλού;
 
Στο ΠΑΣΟΚ συνυπάρχουν και οι αρνητικές όψεις δύο γενεών. Η δική μου γενιά, του Πολυτεχνείου, αρνείται πεισματικά να γεράσει. Μπορεί ηλικιακά να μην είμαστε μεγάλοι αλλά ώριμοι, συμπληρώνουμε όμως φέτος, όσοι πολιτικοποιηθήκαμε από τα νεανικά μας χρόνια, σαράντα χρόνια πολιτικής δράσης. Οσα οδηγούν στην αναγκαστική συνταξιοδότηση. Κάποιοι από εμάς πρέπει να κάνουμε πίσω, να βρούμε άλλους τρόπους έκφρασης.
Η επόμενη γενιά, της Μεταπολίτευσης, οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, αρνούνται ότι έχουν μεγαλώσει σε μάρσιπο. Πήραν τον σφυγμό και το βήμα των προηγουμένων. Δεν επιδιώκουν να ανατρέψουν και να αλλάξουν, θέλουν να διαδεχτούν και να αντικαταστήσουν, κληρονομώντας και τα καλά και τα κακά.
Πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συγκροτηθούν από αμάλγαμα προσωπικοτήτων ανεξαρτήτως γενιάς, με κριτήριο ότι εμφορούνται από έναν νέο πατριωτισμό: την επάνοδο της κοινωνίας και του έθνους στην ισχύ και την ευημερία. Με γνώμονες τη μόρφωση, την εργατικότητα, τη Δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και την αλληλεγγύη.
 
Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από συνιστώσες γίνεται ενιαίο κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ, από κόμμα, επιδιώκει να μετασχηματιστεί σε συνιστώσες. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;  
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δυστυχώς, η νέα μεγάλη οφθαλμαπάτη της μεταπολίτευσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για την οπισθοφυλακή των στελεχών της κεντροαριστεράς, που δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να ασκήσουν εξουσία. Αυτήν και μόνον επιδιώκουν, έχοντας επικοινωνιακό προκάλυμμα τον αρχηγό τους. Αναπαράγουν το πελατειακό σύστημα, τον λαϊκισμό και υπόσχονται τη συνέχιση της διαμεσολάβησης των επάλληλων τοπικών, συντεχνιακών ή ακόμη και ατομικών αιτημάτων προς το κράτος. Τις χειρότερες εκφάνσεις, που μας βαρύνουν.
Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, προσπαθεί να γίνει ένα κανονικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα στηρίζεται σε μια κανονική οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας και του κράτους. Θέλει να εκφράζει κανονικούς πολίτες μιας νέας εποχής, τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον αγρότη, τον καινοτόμο επιχειρηματία, τον υπεύθυνο δημόσιο υπάλληλο, τον επιστήμονα της αριστείας, τον προοδευτικό διανοούμενο, όσους σήμερα περνούν δύσκολα ή ακόμη χειρότερα είναι άνεργοι ή μεταναστεύουν.
 
Σε τι εκτιμάτε ότι αποσκοπούν στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, που ζητούν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι επιδιώκουν τη διάσπαση του κόμματος μετά το συνέδριο και τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ;
 
Σέβομαι τις απόψεις όλων. Πιστεύω πως αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ διακατέχονται από έναν ιδιότυπο κομματικό πατριωτισμό. Εζησαν με το ΠΑΣΟΚ και ταυτίστηκαν με την αντίληψη ότι το κόμμα είναι εντελώς απαραίτητο για την Ελλάδα, άρα πρέπει να επιβιώσει, να παραμείνει άφθαρτο απέχοντας από τη διακυβέρνηση, για να ξαναγίνει κραταιό με τη μορφή που αυτοί γνώρισαν. Λάθος στάση, ο πατριωτισμός μας πρέπει να αφιερώνεται στη χώρα, και αυτήν να υπηρετεί, με όποιο κόστος, το κόμμα μας. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πληρώνει δυσανάλογα την κρίση, αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στην μετεκλογική πραγματικότητα που, εκτός των άλλων, τη χαρακτηρίζουν η ταυτόχρονη κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης. Δεν διανοούμαι ότι μετά τη συσσωρευμένη εμπειρία τριών ετών κάποιος σκέπτεται τη συνεργασία με λαϊκιστικά μορφώματα.
 
Γράφτηκε ότι εισηγείστε την αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι είναι χρήσιμη στη σημερινή συγκυρία;
 
Πράγματι, το εισηγούμαι σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2011. Κάποιοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το ισχυρότερο «σήμα κατατεθέν» της χώρας. Ηταν θετικό, όταν ήταν το κίνημα της ελπίδας και της αλλαγής. Μετατράπηκε σε ισχυρό αρνητικό «σήμα» της κρίσης, της φτώχειας και, δυστυχώς, όχι μόνον. Να θυμηθούμε τους πολιτικούς παππούδες μας. Το κόμμα των Φιλελευθέρων, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ασφυκτιούσε μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στους δύο γύρους του Εμφυλίου. Ανέλαβε όμως την ευθύνη και έδωσε, θυσίασε πρακτικά, πέντε πρωθυπουργούς από τις τάξεις του. Πήραν τις βαρύτερες αποφάσεις, διαπραγματεύτηκαν με τους τότε διεθνείς παράγοντες και μετά διαλύθηκαν. Ανασυγκροτήθηκαν ύστερα από εννέα χρόνια ως Ενωση Κέντρου, αλλά άφησαν μια Δημοκρατία, έστω τραυματισμένη, αλλά ζωντανή, και τη διδαχή ότι ποτέ ξανά ο τόπος δεν πρέπει να μείνει αποκλειστικά στο έλεος της αντιπαράθεσης των άκρων, χωρίς το Κέντρο, τη Δημοκρατική Παράταξη, όπως και αν ονομάζεται.
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06