ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:21
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις κυπριακής κυβέρνησης με τρόικα

02.04.2013 05:31

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου. Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

 
Πηγές του προεδρικού μεγάρου αναφέρουν σχετικά με τις θέσεις της Λευκωσίας:
 
-Η διαπραγματευτική ομάδα αξιώνει τη διάσωση θέσεων εργασίας για 900 ωρομίσθιους και για 500 έκτακτους εκπαιδευτικούς αντιπροτείνοντας προς τους δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιβολή επιπλέον έκτακτης εισφοράς από 0,8% – 2,5% στους δημόσιους υπαλλήλους.
 
– Παράταση για δύο ακόμη χρόνια η παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να ετοιμαστεί και να θεσπιστεί το ΓΕΣΥ. Σχετικές δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
 
-Ετοιμασία νομοσχεδίου για διασφάλιση των ταμείων προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο θα παραπεμφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή για ψήφιση.
 
– Έκδοση νέου διατάγματος ώστε να μην παγιοποιηθεί το 40% επί των ανασφάλιστων καταθέσεων και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τις επιχειρήσεις, που μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες και δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που άφησε αιχμές για τη μορφή του διατάγματος.
 
– Εξαίρεση για την απορρόφηση 261 νέων αξιωματικών στη Εθνική Φρουρά που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης με την παροχή κινήτρων σε αξιωματικούς με πολύχρονη υπηρεσία.
 
Στην περίπτωση αυτή οι πιστωτές θα αποδεχθούν να μην ισχύσει στην περίπτωση αυτή η φόρμουλα για κάθε μια πρόσληψη να συνοδεύεται από τέσσερις αφυπηρετήσεις στο δημόσιο.
 
Από την πλευρά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αξίωσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% μέχρι το 2013, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται μία εξοικονόμηση της τάξης των 351 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε ωστόσο να επιμηκύνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2017 και επιδιώκει να την επεκτείνει μέχρι το 2018.
 
Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή τριών νέων φόρων που αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρους στο 12,5%, την επιβολή τόκου επί των μερισμάτων ύψους 30% και στην αύξηση του ειδικού τέλους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:20
Exit mobile version