ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:50
MENU CLOSE

Ανάπτυξη και μνημόνια έννοιες ασύμβατες

12.07.2013 09:25

Προς το χειρότερο αναθεώρησε το ΙΟΒΕ τις προβλέψεις του για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας το 2013. Συγκεκριμένα προβλέπει νέα ύφεση 5% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27,8%.

  1. Να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, να επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε η κυβέρνηση να ανακτήσει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
  2. Να θέσει το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας και των στόχων που υπηρετεί ώστε να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να στηρίζει την ανάπτυξη και να προωθήσει ρυθμίσεις ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης να ιδρύσει δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.
  3. Να ακυρώσει τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και να τις επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο με πλήρη ανασυγκρότηση ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρός και παραγωγικός δημόσιος τομέας νέου τύπου υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
  4. Να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή και να προχωρήσει σε δραστική μεταρρύθμιση στον φορολογικό τομέα ώστε να αρχίσει να επιτελείται η αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος που είναι απαραίτητη.
  5. Να περιορίσει δραστικά την ισχύ των πολυεθνικών, των καρτέλ και των ολιγοπωλιακών δομών ώστε να μειωθούν επιτέλους οι τιμές που παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ υψηλές.
  6. Πάνω απ’ όλα δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας για να βγει από την ύφεση.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως θα ανατρέπουν το κοινωνικό ισοζύγιο υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, γιατί για εμάς ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαδικασία της ανάπτυξης είναι πάντα ο εργαζόμενος και η θέση του στον τρόπο κατανομής των αποτελεσμάτων της όποιας ανάπτυξης.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε σε άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά επισημαίνω:

  • Μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον στους προ κρίσης συντελεστές και καθιέρωση μικρού συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λπ.)
  • Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20%.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και διαγραφή μέρους των χρεών, ίσου με την πτώση του τζίρου και με υπολογισμό τής μέχρι τώρα αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με το αρχικό δανεισθέν κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
  • Τέλος, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επείγουσα ανάγκη.

Κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση θα παίξει η δίκαιη κατανομή των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, με υπολογισμό της συμβολής του καθενός στην παραγωγική διαδικασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και των επενδυτικών πόρων ανασυγκρότησης της οικονομίας, έχοντας ως γενικότερο όραμα τη συνεχή άνοδο της λαϊκής ευημερίας και την κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση της χώρας.  
 
*  Ο Θανάσης Πετράκος είναι Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version