ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:37
MENU CLOSE

Ο Πόλεμος του «Βράχου»

23.08.2013 21:00

Για να μην ξεχνιόμαστε σχετικά με τις ιστορικές, εθνικές εχθρότητες μέσα στην «ενωμένη», κατά τα άλλα, Ευρώπη:

Επίδικο η αλιεία
Η ισπανοβρετανική διπλωματική δυσαρέσκεια – και ακολούθως ένταση – κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με καταλύτη τον ισπανικό αλιευτικό στόλο του Ατλαντικού. Οι Ισπανοί ψαράδες ανακάλυψαν προσφάτως ότι η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ έχει ποντίσει δεκάδες τσιμεντένια μπλόκα (70 συνολικά) στα βόρεια των ακτών, κοντά στο αεροδρόμιο του «Βράχου», για να δημιουργηθεί τεχνητός ύφαλος. Αμέσως η Μαδρίτη κατηγόρησε το Γιβραλτάρ ότι ενήργησε «χωρίς την απαραίτητη έγκριση» σε «ύδατα τα οποία δεν του ανήκουν».
Εδώ να σημειώσουμε ότι μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ εκκρεμεί διένεξη εντοπιζόμενη κυρίως στα δικαιώματα αλιείας. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά του «Βράχου» και επανειλημμένα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για παράνομες εισόδους σε αλληλοδιεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές.
Οι Ισπανοί ψαράδες, που υποστηρίζουν ότι ο τεχνητός ύφαλος τούς εμποδίζει να ψαρεύουν στην περιοχή (την οποία η Μαδρίτη θεωρεί «δικά της νερά»), έθεσαν επίσης θέμα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το τσιμέντο του τεχνητού υφάλου. Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε το Γιβραλτάρ υποστηρίζοντας πως, αντίθετα, ο ύφαλος θα δημιουργήσει βαθμιαία νέο περιβάλλον για τη θαλάσσια ζωή, που έχει απειληθεί από την υπεραλίευση, βοηθώντας την αύξησή της. Ωστόσο, την Κυριακή, οι Ισπανοί διαδήλωσαν με τα ψαροκάικά τους κοντά στον τεχνητό ύφαλο.
Πιο πριν, όμως, η Μαδρίτη είχε διατάξει τις τελωνειακές αρχές στη μεθόριο με το Γιβραλτάρ να εκτελούν λεπτομερείς ελέγχους στα οχήματα που μπαινοβγαίνουν στον «Βράχο», ενώ προανήγγειλε και την επιβολή τελών εισόδου αξίας 50 ευρώ. Στις διαμαρτυρίες του Λονδίνου για τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν αμέσως, απάντησε ότι με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να εμποδίσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών, αλλά και το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
Η κυβέρνηση Κάμερον κατηγόρησε τότε την κυβέρνηση Ραχόι ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ελεύθερη μετακίνηση και ότι οι ισπανικές ενέργειες «ενέχουν πολιτικές βλέψεις». Παρεμπιπτόντως, η Βρετανία και το Γιβραλτάρ βρίσκονται εκτός Συνθήκης Σένγκεν.

Κινδυνεύει ο macaca
 
Στον Βράχο ζουν οι μοναδικές άγριες μαϊμούδες επί ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι μικρόσωμα πρωτεύοντα του είδους macaca sylvanus. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ αρέσκονται να λένε στους ξένους πως όταν εξαφανιστεί και ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτού του όντως απειλούμενου είδους μακάκων, τότε θα φύγουν και οι Βρετανοί από τον Βράχο. Με δημοψήφισμα το 2002, οι ίδιοι έχουν αποφασίσει ότι αποτελούν ακόμα υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16
Exit mobile version