Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από τη Δευτέρα όλη η Ελλάδα, καθώς διάφοροι κλάδοι εργαζομένων προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις ανά την ελληνική επικράτεια ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
Οι… μπροστάρηδες καθηγητές στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας τη Δευτέρα άρχισαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ να αναφέρουν πως η συμμετοχή την πρώτη μέρα ξεπέρασε το 90% σε όλη τη χώρα, ενώ σε ορισμένα σχολεία άγγιξε μέχρι και το 100%. Αναφορικά με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως ξεπέρασε τις 40.000 άτομα, ενώ η συμμετοχή την πρώτη μέρα της απεργίας ανήλθε σε 60.000 άτομα.
Η σημερινή, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς θα γίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν όλοι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στη σχετική Γενική Συνέλευσή τους στην Ομοσπονδία, προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η απεργία… κοστίζει
Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν πρέπει να θεωρείται ακόμη και μία μέρα απεργιακής κινητοποίησης για τους καθηγητές, καθώς η συμμετοχή ανά ημέρα «κοστίζει» στην ουσία στους εκπαιδευτικούς γύρω στα 80 ευρώ (ημερομίσθιο συν ασφαλιστικές εισφορές). Το γεγονός αυτό καθιστούσε και εξακολουθεί να καθιστά «επώδυνη» τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, μια και δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα μπορέσουν να «αντέξουν» οι καθηγητές, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Σκεπτόμενοι τις επιπτώσεις στην τσέπη αρκετών καθηγητών (και συνεπώς των οικογενειών τους) στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισαν, με βάση και την απόφαση της πρόσφατης Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ, τη δημιουργία απεργιακού ταμείου. Σε αυτό θα συνεισφέρει κατά κύριο λόγο η ΟΛΜΕ με ένα μεγάλο ποσό από το Ταμείο Αλληλεγγύης που διαθέτει, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί κουπόνια των 1, 2 και 5 ευρώ για την οικονομική στήριξη των απεργών καθηγητών.
Μάλιστα η ΟΛΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα και τον λογαριασμό (114-00-2002-005457) της τράπεζας Alpha Bank, στον οποίο μπορεί να καταθέσει χρήματα όποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά τους απεργούς καθηγητές. Φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα καλύψει τις ανάγκες όλων των απεργών, αλλά μόνο όσων έχουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.
Για ολοήμερα σχολεία με κενά μιλούν αρκετοί δάσκαλοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως «σε ορισμένα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός για να καλύψει το ολοήμερο πρόγραμμα». Λόγω των απεργιών, ωστόσο, είναι δύσκολο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», να καταγραφούν πλήρως τα κενά, καθώς οι δάσκαλοι συμμετέχουν από χθες στις κινητοποιήσεις. Πάντως, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, την περασμένη εβδομάδα επισήμανε πως τα λειτουργικά κενά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014 ανέρχονται σε 5.246.
«Οι διευθύνσεις υπολογίζουν μόνες τους τα κενά. Υπάρχουν σχολεία τα οποία λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια για να μετακινούνται οι μαθητές σε αυτά» αναφέρουν δάσκαλοι στο «Π». Μάλιστα, προσθέτουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά εντοπίζεται στα ειδικά σχολεία της Αθήνας, καθώς «αφενός δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν τα παιδιά και αφετέρου δεν έχουν διορισθεί σε αυτά καθηγητές ειδικής αγωγής για να στελεχώσουν τα σχολεία. Η κατάσταση είναι δραματική από αυτήν την άποψη. Στο ειδικό σχολείο στον Άλιμο, παραδείγματος χάρη, είναι τραγική η κατάσταση, μια και τον ρόλο των καθηγητών παίζουν οι γονείς».
Αποσπάσεις που δεν έγιναν
Αρκετοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν σοβαρά κενά και στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, καθώς παλαιότερες αποσπάσεις, που έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, έχουν καθυστερήσει σημαντικά. «Αρκετές αποσπάσεις δεν έχουν γίνει. Γι’ αυτό σήμερα υπάρχουν τεράστια κενά» τονίζουν πηγές από ορισμένα λύκεια της χώρας.
«Με βεβαιότητα σας λέμε ότι, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει αποσπάσεις, μετακινήσεις, με την αύξηση του ωραρίου και με τη διαθεσιμότητα δημιουργήθηκαν προβλήματα στις εξετάσεις στα επαγγελματικά λύκεια και στις ειδικότητες που καταργήθηκαν. Αναγκάστηκαν να κάνουν τις εξετάσεις παράτυπα σε ορισμένα σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία που έγινε στο «Π», η οποία ανέφερε πως σε ένα επαγγελματικό λύκειο της Ελλάδας τον ρόλο του επιτηρητή επιτέλεσε μέχρι και ο διευθυντής (!) του σχολείου.
Δεν διαφοροποιήθηκαν
Μπορεί να γράφτηκε, δεξιά κι αριστερά, σε διάφορες ιστοσελίδες πως οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισαν για ποικίλους λόγους να διατηρήσουν μία διαφορετική στάση από αυτήν της ΟΛΜΕ ως προς τις κινητοποιήσεις τους, εντούτοις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», αυτό δεν συνέβη ποτέ.
«Εμείς ως δάσκαλοι είχαμε λάβει αποφάσεις για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ προτού αποφασίσουν οι καθηγητές για τις δικές τους κινητοποιήσεις. Αυτά, όπου και να γράφονται, είναι βλακείες γιατί το εκπαιδευτικό κίνημα ήταν ενιαίο πάντοτε» μας είπε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «πάντοτε ήμασταν ενωμένοι, πόσω μάλλον τώρα που διανύουμε μία πολύ άσχημη περίοδο για την εκπαίδευση». Άλλωστε, τη Δευτέρα, ημέρα του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου στα Προπύλαια, είχε προκηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας, ούτως ώστε να συμμετάσχουν κανονικά στην κινητοποίηση και οι δάσκαλοι. Την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές συσκέψεις, ενώ ξεκίνησαν και οι Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα προκειμένου να ψηφιστεί ή όχι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στο πλευρό των δασκάλων στο Δημόσιο βρίσκονται από χθες και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία (ΟΙΕΛΕ).
Μέχρι τη Δευτέρα είχαν διορία να παραδώσουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ τα στοιχεία της αξιολόγησης των διοικητικών δομών τους και τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο η διορία έληξε και μαζί με αυτήν έληξε και ο… διάλογος.
«Κόψε – ράψε» σε ΤΕΙ – ΑΕΙ
Τα ΑΕΙ έστειλαν μεν αξιολογήσεις, οι οποίες όμως αποφαίνονται ότι υπάρχει έλλειμμα σε διοικητικούς υπαλλήλους και όχι πλεόνασμα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας. Πλέον, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, θα υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις ως προς την επιλογή των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Την Τετάρτη, πάντως, η Ομοσπονδία Διδασκόντων στα ΤΕΙ προχώρησε σε 24ωρη απεργία, ενώ αναστολή της λειτουργίας του κήρυξε και το Πάντειο Πανεπιστήμιο για χθες και σήμερα.
Να σημειωθεί πως οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας έχουν κηρύξει από τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία, ωστόσο δεν έχουν κλείσει όλες οι σχολές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΕΜΠ, όπου η διαθεσιμότητα «άγγιξε» 550 διοικητικούς υπαλλήλους (ήτοι το 65% του προσωπικού), ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί, το 40% των καθηγητών του κινδυνεύει και αυτό με διαθεσιμότητα ή ακόμη και απόλυση.
Ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία ― Κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ
Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι γιατροί έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας από την Τρίτη έως και σήμερα δηλώνοντας «την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη διάλυση του ΕΣΥ, τις εκκενώσεις νοσοκομείων, τις διαθεσιμότητες, τις ελλείψεις υλικών και τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που σημαίνουν εκατοντάδες θανάτους συνανθρώπων μας».
«Οι γιατροί δίνουν μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί το ελληνικό σύστημα υγείας, το οποίο, αντί να στηρίζεται, απαξιώνεται μέρα με τη μέρα» δήλωσε στο «Π» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια πως οι γιατροί πρέπει να εφημερεύουμε για να προσέχουμε τους ασθενείς, για να μη χαθεί καμία ζωή. Ωστόσο θέλουμε να δώσουμε ένα μεγάλο μήνυμα στην πολιτεία».
Πάντως, οι 2.000 γιατροί που έχουν «περάσει» από τα Συμβούλια Κρίσεως και έχουν εγκριθεί προκειμένου να προστεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έχουν προσληφθεί προς το παρόν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά κενά.
Τη Δευτέρα άρχισαν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΟΑΕΔ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας, όπως είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των φορέων τους.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος δήλωσε στο «Π»:
«Αντιδρούμε στην ενιαία κυβερνητική πολιτική που θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες. Συμμετέχουμε ήδη στις κινητοποιήσεις και στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων, γιατί τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει όλοι να είμαστε μία γροθιά». Στη συνέχεια επανέλαβε για έτι μία φορά ότι «δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος στο ΙΚΑ για να μείνει χωρίς δουλειά ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα».
Την Τρίτη, πάντως, επικράτησε ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κτήριο για να συναντηθούν με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση. Οι εργαζόμενοι τελικά έγιναν δέκτες πρότασης να συναντήσουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, την οποία ωστόσο αρνήθηκαν.
• Χθες άρχισε η 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας στο οποίο συμμετείχε και η ΓΣΕΕ, η οποία είχε αποφασίσει τετράωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ., προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούσαν.
• Τη συμμετοχή της στη στάση της ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
• Τέλος, σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι δικηγόροι όλης της χώρας αντιδρώντας στον νέο κώδικα περί δικηγόρων που προωθεί η κυβέρνηση.