search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:14
MENU CLOSE

Ο Ροχανί ψάχνει «δρόμο» για τη Δύση

05.10.2013 21:00
oldphotospod_0310_053_cmyk1380878525.jpg

Κι όμως… το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Ιράν στην προσπάθεια «προσέγγισης» με τη Δύση δεν είναι οι ΗΠΑ και τα συνήθη γεράκια που μπαινοβγαίνουν στον Λευκό Οίκο.

Κι όμως… το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Ιράν στην προσπάθεια «προσέγγισης» με τη Δύση – με απώτερο σκοπό την άρση των καταστροφικών κυρώσεων – δεν είναι οι ΗΠΑ και τα συνήθη γεράκια που μπαινοβγαίνουν στον Λευκό Οίκο. Ούτε καν το Ισραήλ. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Χασάν Ροχανί βρίσκεται εντός των συνόρων και ακούει στο όνομα Επαναστατική Φρουρά.
Από την ημέρα της εκλογής του, ο Ροχανί έχει μεριμνήσει να στείλει μηνύματα… διαλλακτικότητας στη διεθνή κοινότητα: Το ύφος με το οποίο απευθύνεται η Τεχεράνη στον έξω κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις «κορώνες» του πρώην προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Μία από τις πρώτες κινήσεις του Ιρανού ηγέτη μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν η απελευθέρωση περίπου 80 αντικαθεστωτικών που είχαν συλληφθεί από τον καιρό των αιματηρών διαδηλώσεων του 2009. Αναφερόμενος δε στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ο Ροχανί δεν χάνει ευκαιρία να διαβεβαιώνει την επιθυμία του για επανέναρξη των συνομιλιών… Μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η συνάντηση των αξιωματούχων της Ομάδας των Έξι έφερε στο ίδιο τραπέζι τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν (τη στιγμή που οι δύο χώρες συνεχίζουν να μη διατηρούν διπλωματικές σχέσεις). Αποκορύφωμα των δειλών κινήσεων προσέγγισης ήταν η τηλεφωνική συνομιλία του Ομπάμα και του Ροχανί – η πρώτη μεταξύ προέδρων των δύο χωρών από την επανάσταση του 1979 – στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η στροφή
Οι λόγοι που έχουν ωθήσει τον Ροχανί σε… στροφή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν δεν είναι λίγοι. Πρώτον και κύριον… η οικονομία της χώρας – μετά την επιβολή αλλεπάλληλων πακέτων κυρώσεων – βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού: Τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 50% από το 2011. Το εθνικό νόμισμα, το ριάλ, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον περασμένο μήνα το 39%. Η κοινωνική δυσαρέσκεια γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Και σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών όμως, η Τεχεράνη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: Οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο κάθε άλλο παρά ευνοούν την ανάδειξη του Ιράν σε περιφερειακό παίκτη και ο εμφύλιος στη Συρία είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ο μοναδικός σύμμαχος που παραμένει στην Τεχεράνη: ο Άσαντ. Δεδομένου ότι η Δαμασκός αποτελεί τον «συνδετικό» κρίκο ανάμεσα στο Ιράν και τη Χεζμπολά, μια ανατροπή του Άσαντ κινδυνεύει να οδηγήσει στην ολοκληρωτική απομόνωση και περιθωριοποίηση της Τεχεράνης.
Με όλα αυτά κατά νου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, ο οποίος μέχρι πρότινος απέρριπτε την προσέγγιση με τη Δύση ως «ένδειξη αδυναμίας», εμφανίστηκε να επικροτεί την αλλαγή πλεύσης του προέδρου στην εξωτερική πολιτική, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τέλος στη διπλωματική σύγκρουση». Ωστόσο, απομένει μια λεπτομέρεια: Ο πανίσχυρος κλήρος και η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να πείσουν τον τρίτο «πυλώνα» εξουσίας για την ανάγκη αλλαγής του στάτους κβο: την Επαναστατική Φρουρά. Και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.
Ο Ροχανί φαίνεται να επιλέγει την ήπια οδό: προσπαθεί να βάλει την Επαναστατική Φρουρά στο «παιχνίδι» αναδεικνύοντας τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα έχει από το άνοιγμα του Ιράν στον έξω κόσμο αφού, κυρίως επί των ημερών του Αχμαντινετζάντ, το επίλεκτο σώμα απέκτησε τεράστια συμφέροντα στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας.

Σε δύσκολη θέση
Όπως εξηγούν αναλυτές, οι διεθνείς κυρώσεις οδήγησαν τον πρώην Ιρανό πρόεδρο να «προσκαλέσει» την Επαναστατική Φρουρά στον οικονομικό στίβο προκειμένου η τελευταία να αναλάβει να «περισώσει» ό,τι μπορεί. Οι ολοένα και δυσμενέστερες όμως συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον του Ιράν έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το επίλεκτο σώμα, που βλέπει τις προσδοκίες του για μεγάλα κέρδη να εξανεμίζονται. Έτσι, η προοπτική άρσης των κυρώσεων εις βάρος της χώρας – και από τη στιγμή που ο πρόεδρος δεσμεύεται να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας – δεν ακούγεται και τόσο «κακή». Τα «προβλήματα» για την Επαναστατική Φρουρά θα αρχίσουν εάν και εφόσον πλακώσουν οι… ξένοι επενδυτές διεκδικώντας μερίδιο της πίτας. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι… γι’ αυτό και η στήριξή τους στο «άνοιγμα» Ροχανί δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:14