ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:57
MENU CLOSE

Ευρωχρίσμα στον Τσίπρα, νεύρα στη Νουδούλα...

26.10.2013 21:00

Δεν τους έφτανε στη Ν.Δ. η «τορπίλη» του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, που αναγκάζει την κυβερνητική παράταξη να παράσχει κάλυψη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, διευρύνοντας τα εσωκομματικά της προβλήματα

Πρότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την υποψηφιότητα αυτήν επωφελείται και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία αναζητούσε ένα φρέσκο και αναγνωρίσιμο πρόσωπο προκειμένου να αναζωογονήσει την εικόνα της. Και το βρήκε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που για πολλούς στην Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελούν το μοναδικό ίσως ευρωπαϊκό παράδειγμα αριστερής δύναμης που κατόρθωσε να εκτιναχθεί εκλογικά και να διεμβολίσει τον παραδοσιακό δικομματισμό Δεξιάς – Σοσιαλδημοκρατίας. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν έχει να επιδείξει ανάλογα επιτεύγματα, αντιθέτως εν μέσω κρίσης έδειξε να παραμένει καθηλωμένη και να μην μπορεί να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική λύση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των κομμάτων του ΚΕΑ, η υποψηφιότητα Τσίπρα αποτελεί απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, παρόλο που η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου χαρακτηρίζεται κατ’ επίφαση δημοκρατική, δεδομένου ότι η ψήφος των πολιτών έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

«Μονταζιέρα»
Εν τω μεταξύ, διασκεδαστική είναι η προσπάθεια της Ν.Δ. (Παπαμιμίκος και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) να απαξιώσει τους «ευρωσυμμάχους» του Τσίπρα, μιλώντας για «ακραίες συνιστώσες» του εξωτερικού και για περιθωριακά στοιχεία του ευρωπαϊκού χώρου που «κατηγορούνται για εξτρεμιστικές, βίαιες πράξεις» ή λέγοντας ότι έχουν στρατηγική κατά του ευρώ. Μπορεί σε ορισμένα από αυτά, εσωτερικά, να έχει ανοίξει η συζήτηση για το ευρώ, όμως κανένα από τα κόμματα του ΚΕΑ δεν έχει αντιευρωπαϊκή γραμμή. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Die Linke όπου η συζήτηση για το ευρώ άνοιξε την περασμένη άνοιξη – από τεχνικο-οικονομική κι επιστημονική κυρίως και όχι από πολιτική σκοπιά. Όμως τόσο το Die Linke όσο και το πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς, το συμμαχικό γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς και τα υπόλοιπα κόμματα του ΚΕΑ έχουν ως κοινό στρατηγικό στόχο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, την επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση δημοκρατικών αρχών και αξιών.
Να σημειωθεί εδώ ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα είναι πρόταση του ΚΕΑ και όχι της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, καθώς στις εκλογές παίρνουν μέρος κόμματα και όχι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στις οποίες μετέχουν ευρύτερες δυνάμεις, χωρίς απαραίτητα να είναι μέλη των αντίστοιχων κομμάτων, όπως συμβαίνει π.χ. με το ΚΚΕ.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:48
Exit mobile version