ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:18
MENU CLOSE

Δολοφονία Κένεντι: Το ιστορικό βίντεο του Ζαπρούντερ και το καρέ 313

22.11.2013 09:32

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τη δολοφονία του JFK, που έγινε πριν 50 χρόνια ακριβώς, σίγουρα κάπου θα έχουν ακούσει ή διαβάσει για το βίντεο του Ζαπρούντερ και το περιβόητο καρέ 313.

 

Με την είδηση της ύπαρξης του βίντεο, όπως είναι φυσικό, «έπεσαν» πάνω στον Ζαπρούντερ δημοσιογράφοι και πρακτορεία προσφέροντάς του (σύμφωνα με την Washington Post) 100.000 δολάρια για το βίντεο ή 200 δολάρια για κάθε καρέ.
 
Τελικά, αποφάσισε να το πουλήσει στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια. Όταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού έφτασε στο γραφείο του Ζαπρούντερ για να δει το βίντεο, παρόντες ήταν και δύο άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας. Όταν η προβολή έφτασε στο καρέ 313, κανείς δεν κατάφερε να συγκρατήσει την έκπληξή του.
 
Από τότε και για τα επόμενα χρόνια, όποτε δημοσιευόταν το φιλμ, το επίμαχο καρέ έλειπε, πράγμα που συνέβαλε στην ανάπτυξη θεωριών συνομωσίας για το λόγο που έγινε το «κόψιμο».
 
Ακόμη και τώρα, που το φιλμ έχει περάσει στην ιδιοκτησία των Εθνικών Αρχείων και το πρωτότυπο φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο για τη διατήρησή του, η προβολή του βίντεο στην αρχική του μορφή είναι εξαιρετικά σπάνια. Στις περιορισμένες προβολές που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες, μεταξύ 17 και 24 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Sixth Floor κοντά στο σημείο της δολοφονίας, οι θεατές ακόμη και πενήντα χρόνια μετά δεν παύουν να σαστίζουν όταν το βίντεο φτάνει στο περιβόητο καρέ 313…
 
Μεσίστιες οι σημαίες στον Λευκό Οίκο
 
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι και οι σημαίες στον Λευκό Οίκο κυματίζουν μεσίστιες μετά από εντολή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Πριν από μισό αιώνα, η Αμερική θρήνησε την απώλεια ενός εκπληκτικού προέδρου», δήλωσε ο Ομπάμα. «Με ένα ευρύ όραμα και τον ήρεμο ιδεαλισμό του, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έδωσε ελπίδα σε μια ολόκληρη γενιά και ώθησε ένα έθνος στη μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του και γιορτάζουμε το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική ιστορία», είπε.
 
Ο Ομπάμα και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλιντον, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους κατέθεσαν την Τετάρτη στεφάνια στον τάφο του Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.
 
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07
Exit mobile version