ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:31
MENU CLOSE

«Οι φθορές που πληγώνουν»

01.12.2013 22:00

«Οι φθορές που πληγώνουν» είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος αποκαταστάσεων γλυπτών που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και εκπονείται από την Alpha Bank με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων.

Ποντίκι Αrt: Τι είδους φθορές αντιμετωπίζετε πιο συχνά; Για παράδειγμα από το περιβάλλον ή από βανδαλισμούς;
Aθανάσιος Τζαμαλής: Οι φθορές στα αγάλματα της πλατείας της Παλαιάς Βουλής ήταν ως επί το πλείστον εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων φθοράς (βιολογικές αποθέσεις, μαύρη κρούστα, κηλίδες από φυσική ρητίνη), ενώ στην πλατεία Συντάγματος οι μεγαλύτερες φθορές προέρχονταν από βανδαλισμούς (θραύσεις τμημάτων των βάσεων και graffiti). Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι δεν υπήρχαν δείγματα απόπειρας καταστροφής των μπρούντζινων γλυπτών, αλλά μόνο των μαρμάρινων βάσεών τους, προκειμένου τα θραύσματα μάλλον να χρησιμοποιηθούν στις οδομαχίες των επεισοδίων.

Π.Α.: Τι δυσκολίες υπάρχουν για να καθαριστεί ένα άγαλμα που είναι μπογιατισμένο με χρώματα;
Α.Τ.:
Όσον αφορά τα μπρούντζινα αγάλματα, η διαδικασία για την απομάκρυνση του χρώματος από την επιφάνεια είναι και ευκολότερη και ασφαλέστερη για την επιφάνεια του γλυπτού. Στα γλυπτά από μάρμαρο η διαδικασία απομάκρυνσης είναι επίπονη, χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος, διότι το χρώμα απορροφάται από το υλικό και πρέπει να απομακρυνθεί με ειδικά σκευάσματα, τα οποία όμως να μην καταστρέφουν την επιφάνεια του μαρμάρου.

Π.Α.:  Τι ανθρώπινο δυναμικό κρύβεται πίσω από αυτή την προσπάθεια;
Α.Τ.:
Στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των γλυπτών εργάστηκαν οκτώ συντηρητές αρχαιοτήτων, εκ των οποίων οι επτά απόφοιτοι του ΤΕΙ Αθηνών και ένας από ΙΕΚ, και ένας γλύπτης για την αναπαραγωγή των μαρμάρινων βάθρων.

Π.Α.:  Με ποιον τρόπο μπορεί να «εξασφαλιστεί» η προστασία από μελλοντικές φθορές και παρεμβάσεις;
Α.Τ.:
Οι επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης περιέλαβαν στερέωση της μαρμάρινης επιφάνειας των γλυπτών και επιφανειακή προστασία anti-graffiti.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:31
Exit mobile version