ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:51
MENU CLOSE

Την Πέμπτη, μαζί με το «Π», το εικονογραφικό λεύκωμα των Soloup και Πάνου Ζάχαρη

18.12.2013 22:00

Μην χάσετε την Πέμπτη το πρωί το συλλεκτικό Λεύκωμα που θα υπάρχει μέσα στο ΠΟΝΤΙΚΙ.  Είναι ένα σατιρικό άλμπουμ με φωτομοντάζ των σκιτσογράφων του «Π» Soloup και Πάνου Ζάχαρη, για τα 3 χρόνια του Μνημονίου. 


 
Η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε με περηφάνια πως μικρή «έκλεβε» το «Ποντίκι» από τον μπαμπά της και πως σήμερα συναντάει τα παιδιά της να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα για να διαβάσουν τις… φούσκες των σκιτσογράφων που αποτυπώνουν με σάτιρα τα γεγονότα. «Πλέον οι φούσκες είναι καθαρά πολιτικές, σαν να… τινάζουν το μυαλό σου.
 
Σήμα κατατεθέν
 
«Οι φούσκες είναι το σήμα κατατεθέν της εφημερίδας μας. Κατά μία έννοια, με την έκδοση αυτήν του λευκώματός μας, αποδίδεται δικαιοσύνη στις φούσκες. Παρ’ ότι κατέχουν κεντρικό ρόλο στην εφημερίδα, αποτελώντας ίσως το σήμα κατατεθέν της, παραμένουν ταπεινές, ίσως και υποτιμημένες, ακόμη και από εμάς τους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκιτσογράφος μας Πάνος Ζάχαρης. «Οι φούσκες αποτελούν έναν ξεκάθαρο δημοσιογραφικό λόγο, πολιτικό, αποκαλυπτικό, σατιρικό, όπως ακριβώς προσδιορίζει και ο υπότιτλος της εφημερίδας.
 
Από την πλευρά του, ο Soloup τόνισε πως «αυτό το είδος σάτιρας είναι το χαρακτηριστικό του “Ποντικιού” από το 1979 που υπάρχει. Το “Ποντίκι” ήταν αυτό που καθιέρωσε το συγκεκριμένο είδος της γελοιογραφικής σάτιρας με τις “πειραγμένες” φωτογραφίες. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξαν ακόμα και έντυπα τα οποία προσπάθησαν να το μιμηθούν. Όμως, το “μυστικό” της ποντικίσιας συνταγής με τις “φούσκες”, είναι οι κουβέντες και οι ατάκες που πέφτουν μέσα στην ίδια την εφημερίδα. Οι “φούσκες” περιφέρονται και συζητιούνται στα γραφεία της εφημερίδας κι έτσι αποκτούν κάτι από την ενέργεια όλης της ομάδας.
 
Οι παρόντες
 
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμη η «οικογένεια» του «Ποντικιού» και πλήθος αναγνωστών της εφημερίδας. Παρόντες επίσης ήταν και οι πολιτικοί Γιάννης Μιχελάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άκης Γεροντόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλεξάνδρα Πάλλη, Γιάννης Παπαθανασίου, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Καρτάλης,  Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκος Παππάς, Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος αλλά και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης («Παραπολιτικά»), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Γιώργος Κουβαράς, Χρήστος Ράπτης (iefimerida.gr), Νίκος Μεγγρέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Ξενάκης. Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα έργα των σπουδαστών της Σχολής Ορνεράκη από την έκθεση «Ελλάδα – Κρίση».

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06
Exit mobile version