search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 12:51
MENU CLOSE

Να… μια τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

24.12.2013 22:00
oldphotospod_2412_041_k1387876475.jpg

Μεγάλη κόντρα για την τρύπα που παρατηρήθηκε στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία βδομάδα ανάμεσα στην υφυπουργό Υγείας Ζ. Μακρή και την πρώην πρόεδρο του οργανισμού Μ. Μαλλιώρη.

Μεγάλη κόντρα για την τρύπα που παρατηρήθηκε στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία βδομάδα ανάμεσα στην υφυπουργό Υγείας Ζ. Μακρή και την πρώην πρόεδρο του οργανισμού Μ. Μαλλιώρη.
 
Η τελευταία υπέβαλε την παραίτησή της στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την έκανε δεκτή με… χαρά, στηρίζοντας την υφυπουργό του. Η Μαλλιώρη παραιτήθηκε τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον του ΟΚΑΝΑ και των χιλιάδων θεραπευόμενων και όχι οι προσωπικές αντιθέσεις με την υφυπουργό. Υποστήριξε επίσης ότι «αυτονόητο είναι ότι τα όσα αναληθώς ισχυρίσθηκε και διέδωσε σε βάρος της η κ. Μακρή θα επιλυθούν από τα Ποινικά και Αστικά Δικαστήρια της χώρας». «Αποχωρώ από τον ΟΚΑΝΑ με το κεφάλι ψηλά» είπε η Μ. Μαλλιώρη προσθέτοντας ότι επιστρέφει στα καθηγητικά της καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Μακρή κατήγγειλε κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ, μιλώντας για κενό ύψους 8,4 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά του Οργανισμού, από τα οποία 3,4 εκατομμύρια αφορούν ποσό το οποίο… έκανε φτερά, ανεξήγητα. Περίεργα πράγματα, εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες. Όπως λέει η υπουργός, έχει ζητήσει παραστατικά για το συγκεκριμένο ποσό, ωστόσο δεν τα έλαβε ποτέ από την τέως πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.
 
Πού πήγαν τα λεφτά;
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής διέταξε έλεγχο στον Οργανισμό από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει… τρύπα ή πρόκειται περί ψευδών καταγγελιών της Ζ. Μακρή με στόχο να «πλήξει» τη Μ. Μαλλιώρη. Οι δύο κυρίες «μαλλιοτραβήχτηκαν» λεκτικά την περασμένη βδομάδα μέσα από δύο διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου, με τη Μ. Μαλλιώρη να δηλώνει πως «δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ» και πως η ίδια παρέδωσε «στο υπουργείο Υγείας τα οικονομικά στοιχεία». Ψεύδεται δηλαδή η υφυπουργός; «Ναι» ήταν η απάντηση της Μ. Μαλλιώρη. Αναφορικά με τη σύμβαση του οργανισμού με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απάντησε σχετικά με τα λεφτά που… δεν υπάρχουν πλέον, ότι «σε αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσει το δικαστήριο σχετικά με το πού πήγαν τα λεφτά». Στην ουσία, δηλαδή, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Ζ. Μακρή λέει ψέματα πως δεν την ενημέρωσε, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα.
Χαρακτήρισε αναληθή τα όσα της καταλογίζονται και τόνισε πως θα υπερασπιστεί «με κάθε νόμιμο μέσο» την επαγγελματική της ζωή. Σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις μισθών στον Οργανισμό, οι οποίες παρατηρούνται στις εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ξεκαθάρισε πως αφορούν χρονικές περιόδους οι οποίες προηγήθηκαν της θητείας της. Τόνισε, μάλιστα, προκειμένου να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα, πως από τον Μάρτιο του 2010 έως και σήμερα έχουν γίνει τρεις φορές περικοπές και πως από τον Ιανουάριο του 2011 οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο.
 
Τα επιδόματα…
Το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή ήταν χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΝΑ, όπως αναφέρεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που υπέγραφε η διοίκηση με τους εργαζομένους, έχει γίνει βιομηχανία… επιδομάτων καθώς τη διετία 2010-2012, επί προεδρίας της Μ. Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι είχε μειωθεί η επιχορήγηση στον Οργανισμό κατά 40%, οι εργαζόμενοι λάμβαναν ενδεικτικά:
♦   Επίδομα επικίνδυνης εργασίας από 85 έως και 392 ευρώ, την ίδια στιγμή που στο Δημόσιο η ίδια παροχή αντιστοιχεί σε 70 ευρώ και 150 στους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ.
♦ Οικογενειακό επίδομα (γάμου και τέκνων) 708 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά όταν το αντίστοιχο ποσό είναι 170 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να γίνει  οικονομικός έλεγχος καθώς, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, «υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο».
«Υπάρχουν τέσσερις εκθέσεις: διαχειριστική, οικονομική, φαρμάκων, λειτουργίας και περιφερειακή. Βρήκαμε αρκετές δυσλειτουργίες και οικονομική ζημία, έργα που δεν είχαν εκπληρωθεί, κονδύλια που πήγαιναν αλλού. Τα πορίσματα τα έστειλα στον εισαγγελέα και ζήτησα την ποινική δίωξη των προηγουμένων της κυρίας Μαλλιώρη διοικήσεων, διότι ήταν για τις διοικήσεις 2007-2009 και το πρώτο μισό του 2010. Ζήτησα, δηλαδή, να ασκηθεί δίωξη κατά των μελών της διοίκησης (του ΟΚΑΝΑ) και της ΔΕΠΑΝΟΜ» συνέχισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
«Είμαι κάθετη σε αυτό και προκαλώ τον κ. Ρακιντζή να με διαψεύσει» είπε χαρακτηριστικά η τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τον γενικό επιθεωρητή ότι έχει πει ψέματα για τους μισθούς τους και του ζήτησαν να ανακαλέσει απειλώντας τον με άσκηση ένδικων μέσων. Σε δήλωση για το θέμα προχώρησε η υφυπουργός Ζέτα Μακρή, η οποία υποστήριξε ότι «ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, που αναπληρώνει την παραιτηθείσα πρόεδρο, ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία».
Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή παίρνοντας το μέρος της Μ. Μαλλιώρη. Με ανακοίνωσή του το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες και αβάσιμες» τις επιθέσεις που δέχτηκε η τέως πρόεδρος » του Οργανισμού, )| τονίζοντας πως η παραίτησή της «έγινε για λόγους ευθιξίας της ίδιας. Η παρακαταθήκη που αφήνει η κ. Μαλλιώρη θα πρέπει να συνεχιστεί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 12:46