ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:49
MENU CLOSE

Σχεδίασμα προς το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

30.12.2013 15:09

Σε προηγούμενο κείμενό μας προσπαθήσαμε να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη επανακαθορισμού των όρων «δημοσίου» και «ιδιωτικού», ενίσχυσης των λειτουργικών τους σχέσεων και δημιουργίας ενός νέου τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας των κοινωνιών.



[1] Νικήτας Χιωτίνης, «Η διαφάνεια της πολιτικής, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ανάγκη επαναπροσδιορισμού σχέσεων “ιδιωτικού” και “δημοσίου”: προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», 17.9.2013.
[2] Ο J. Attali είχε πει πως «η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Ευρώπης. Και στο τέλος η ελληνική κρίση θα γίνει η μαμή της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πρωτοπορήσουν, αργά ή γρήγορα … «ανάγκα και θεοί πείθονται»!
[4] Π.χ. του κ. Κ. Χρυσόγονου «Σχεδίασμα εκδημοκρατισμού. Δώδεκα σκέψεις για μια άλλη αναθεώρηση», http://www.constitutionalism.gr/site/2056-shediasma-ekdimokratismoy-dwdeka-skeceis-gia-mia-a/, αλλά και άλλα τέτοια εξαιρετικά κείμενα – προτάσεις διαρκώς βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.
 
[5] Είναι χαρακτηριστικό πως στο εξωτερικό οι δημόσιοι υπάλληλοι χαίρουν ιδιαίτερου κύρους, εδώ απλώς καταλαβαίνουμε πως δεν είναι οι άριστοι των επιστημόνων και ότι μάλλον διορίσθηκαν πελατειακά, τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα.
[6] Νικήτας Χιωτίνης, «Η μοίρα των προτεκτοράτων», «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» 12.7.2013, https://www.topontiki.gr/article/55798/I-moira-ton-protektoraton

* Ο Δρ. Νικήτας Χιωτίνης είναι Αρχιτέκτων, Καθηγητής ΤΕΙ, Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Αντικειμένων.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:49
Exit mobile version