search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας – Αποσύρθηκαν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις

28.01.2014 08:52
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας - Αποσύρθηκαν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις - Media

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Νικολά Αζάροφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ουκρανική βουλή απέσυρε την αυστηρή νομοθεσία για τις διαδηλώσεις. 

  
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Νικολά Αζάροφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η ουκρανική βουλή απέσυρε την αυστηρή νομοθεσία για τις διαδηλώσεις το μεσημέρι της Τρίτης.  
 
Σύμφωνα με το Russia Today, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κίνησή του έχει ως κίνητρο την ειρηνική επίλυση της τρέχουσας κρίσης στη χώρα.

«Προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες πιθανότητες για κοινωνικό και πολιτικό συμβιβασμό, για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης, πήρα προσωπικά την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να δεχτεί την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού», αναφέρεται στη δήλωση του Αζάροφ.  
 
Ο Αζάροφ περιέγραψε την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία ως απειλή προς την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης της χώρας, καθώς και ως απειλή προς κάθε Ουκρανό πολίτη ξεχωριστά. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, η παραίτηση του πρωθυπουργού συνεπάγεται την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
 
Ο Αζάροφ, 66 ετών, ορίστηκε πρωθυπουργός μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010.

Σύμφωνα με το Reuters, επρόκειτο για έναν «πιστό υπαρχηγό» του προέδρου Γιανουκόβιτς, που τον Νοέμβριο στήριξε την απόφαση να αποσυρθεί η Ουκρανία από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, ήταν ο Αζάροφ που επικρίθηκε στη Βουλή, υπερασπιζόμενος τη σύναψη στενότερων οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. 

Κρίσιμη συνεδρίαση στην Ουκρανική Βουλή
 
Τέλος στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία προσπαθούν να βάλουν οι βουλευτές της χώρας με τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Βουλή (στην οποία κυριαρχεί το κόμμα του Γιανούκοβιτς) απέσυρε την αυστηρότερη νομοθεσία που είχε ψηφίσει προ ημερών εναντίον των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.
 
Η συζήτηση στο ουκρανικό κοινοβούλιο είχε ως επίκεντρο τη δημιουργία ενός νόμου αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες.

Επί τάπητος τέθηκε η ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.
 
Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, οι οποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της ΕΕ, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:01