ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:22
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

16.03.2014 12:27

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνομιλεί εκ νέου από το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την πρωινή δίωρη συνάντηση που διακόπηκε μετά το μεσημέρι.
 
Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
 
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ερωτηθείς εάν η τρόικα εμμένει σε απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ζητάνε διάφορα».
 
Τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει ενδεχομένως να φύγει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, επίσης, πιθανότατα θα φύγουν τη Δευτέρα και μπορεί να επιστρέψουν ή να υπάρξει επικοινωνία με e-mail.
 
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, διανέμοντας με τη μορφή εφάπαξ περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
 
Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.
 
Ανοιχτά, μεταξύ άλλων, έμειναν τα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο και της στήριξης της βιομηχανίας, ενώ πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία, σημειώθηκε στα εργασιακά, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αρμόδιων υπουργείων.
 
Σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση των προτάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή του 100% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμία της να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04
Exit mobile version