search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:04
MENU CLOSE

Απελαύνουν μετανάστες της Μανωλάδας πριν τη δίκη

18.03.2014 08:13
Απελαύνουν μετανάστες της Μανωλάδας πριν τη δίκη - Media

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική ένοπλη επίθεση μπράβων της εργοδοσίας σε μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, κι ενώ η δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ένας από τους μετανάστες που ήταν παρόντες στο περιστατικό έχει ήδη απελαθεί ενώ άλλοι τρεις συνελήφθησαν.

 
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονική ένοπλη επίθεση μπράβων της εργοδοσίας σε μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, κι ενώ η δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ένας από τους μετανάστες που ήταν παρόντες στο περιστατικό έχει ήδη απελαθεί ενώ άλλοι τρεις συνελήφθησαν.
 
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), «πριν από μία βδομάδα απελάθηκε στο Μπαγκλαντές ο εργάτης γης στην Ν. Μανωλάδα Πόλας Πεφάρι. Ήταν ένας από τους δεκάδες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας που βρέθηκε απλήρωτος από τη Βαγγελάτος ΑΕ και αντιμέτωπος με τα όπλα των μπράβων όταν απαίτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα.
 
Τον είχαν συλλάβει σε επιχείρηση σκούπα της ΕΛΑΣ και παρά τις παρεμβάσεις της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και άλλων φορέων προχώρησαν στην απέλαση του.»
 
«Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις 154 εργατών. Σε όσους βρέθηκαν μπροστά στα όπλα και τα σώματα τους τρυπήθηκαν από σκάγια ο εισαγγελέας εισηγήθηκε από την αρχή να πάρουν ένα έγγραφο που τους επιτρέπει τη παραμονή μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Τριάντα πέντε άτομα πήραν αυτό το έγγραφο.
 
Στους υπόλοιπους που ήταν παρόντες ΔΕΝ δόθηκε ένα ανάλογο έγγραφο με αποτέλεσμα τις συλλήψεις σε επιχειρήσεις σκούπα που οδήγησαν τέσσερις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένας αφέθηκε ελεύθερος, ένας απελάθηκε και οι δύο κρατούνται(;) ακόμη. Μάλιστα σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών εκπαιδευτικών που επισκέφθηκε την εισαγγελία για ενημέρωση δηλώθηκε ότι “δεν θα νομιμοποιηθούν” μετανάστες μέσω αυτής της οδού! Άραγε η παραμονή στη χώρα μέχρι τη δίκη δεν είναι αναγκαίο για τη απονομή δικαιοσύνης; Θα κρίνει η ΕΛΑΣ ποιοι έχουν αυτό το δικαίωμα;»
 
Η ΚΕΕΡΦΑ χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη «δείγμα των παλινωδιών για απονομή δικαιοσύνης στα θύματα της πιο κραυγαλέας εργοδοτικής ρατσιστικής επίθεσης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια».
 
Υπενθυμίζεται ότι την μία μέρα μετά τη δολοφονική επίθεση, με τα φώτα τη δημοσιότητας στραμμένα στην Μανωλάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωνε: 
 
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».
 
Ωστόσο, όπως ανέφερε σε παλαιότερη καταγγελία της η ΚΕΕΡΦΑ, «τα θύματα της πρωτοφανούς ρατσιστικής εργοδοτικής δολοφονικής επίθεσης χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, όσοι κυριολεκτικά βρέθηκαν τραυματισμένοι από σκάγια μετά την επίθεση. Η δεύτερη, όσοι ήταν παρόντες αλλά τυχεροί για να μην φάνε τα σκάγια. Η πρώτη κατηγορία των τριανταπέντε εργατών πήρε βεβαίωση αίτησης άδειας παραμονής για λόγου δημοσίου συμφέροντος και η δεύτερη των εκατό δεκαεννέα τίποτα απολύτως».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01