search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:07
MENU CLOSE

Με την… παρηγοριά της Ινταλγκό ο Ολάντ

04.04.2014 21:00
oldphotospod_0304_052_cmyk1396597390.jpg

Δύο σοβαρά ερωτήματα «γέννησαν» οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Το ένα για τις όποιες πιθανότητες να ρεφάρει κάπως ο Ολάντ μέχρι τις ευρωεκλογές και το δεύτερο για το πόσο θα αυξηθεί ακόμα η δυναμική της Λεπέν ώς τον Μάιο.

Δύο σοβαρά ερωτήματα «γέννησαν» οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Το ένα για τις όποιες πιθανότητες να ρεφάρει κάπως ο Ολάντ μέχρι τις ευρωεκλογές και το δεύτερο για το πόσο θα αυξηθεί ακόμα η δυναμική της Λεπέν ώς τον Μάιο.
Με κερδισμένες Δεξιά κι Ακροδεξιά, ο Ολάντ έμεινε μόνο με την παρηγοριά του Παρισιού, με την 54χρονη Αν Ινταλγκό να γίνεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ο Ολάντ υποχρεώνεται πλέον σε αλλαγές όχι μόνο προσώπων, όπως του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως της πολιτικής λιτότητας αφού μέχρι τώρα η παρουσία του μόνο αισθητή δεν έχει γίνει. Κι ας έκανε λόγο στο διάγγελμα της Δευτέρας για «ώθηση στην οικονομία».
Το πόσο «λίγος» έχει αποδειχθεί μετά την εκλογή του καθρεφτίζεται από την αστραπιαία κατεδάφιση των ποσοστών του κόμματός του. Ο τίτλος της «Λιμπερασιόν» «Ο πρόεδρος είναι γυμνός» τα λέει όλα. Το κλίμα είναι άσχημο και δύσκολα γυρνάει πλέον.
Η Δεξιά ανακάμπτει παίρνοντας κεφάλι με 46% στην επικράτεια, οι Σοσιαλιστές καταποντίζονται στο 40,5% και η Ακροδεξιά σκαρφαλώνει πια στο ανησυχητικό 7%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται ειδικά σε περιοχές με ρεκόρ ανεργίας. Η Λεπέν, μάλιστα, σκέφτεται πλέον κάθοδο και στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Παραδοσιακά προπύργια των Σοσιαλιστών, όπως η Λιμόζ, «μετακινήθηκαν» προς τα δεξιά ύστερα από 102 χρόνια, ενώ το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε 12 δήμους. Η τελευταία φορά που είχε καταφέρει να εκλέξει ακροδεξιούς δημάρχους ήταν τη δεκαετία του ’90 σε τέσσερις πόλεις.
Ο νέος πρωθυπουργός, ο δημοφιλής Μανουέλ Βαλς, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είχε εκλεγεί δήμαρχος σε προάστιο του Παρισιού πριν κάποια χρόνια. Θεωρείται μεταρρυθμιστής και οι θέσεις του τον τοποθετούν στα δεξιά του σοσιαλιστικού κόμματος, καθώς οι απόψεις του συχνά συγκλίνουν με αυτές των συντηρητικών. Εκτιμάται ότι, αν και σοσιαλιστής, οι Βρυξέλλες θα βρουν στο πρόσωπό του έναν συνεχιστή της πολιτικής λιτότητας.
Αν γίνει έτσι, τότε η κατάσταση θα σκουρύνει κι άλλο για τον Ολάντ. Μέσα στον Απρίλιο, άλλωστε, η Γαλλία καλείται να δεσμευτεί στην Κομισιόν για τον τρόπο που θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2015.
Όσο για τα τελευταία γκάλοπ για τις ευρωεκλογές; Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, οι Σοσιαλιστές συντρίβονται στο 19%, έναντι 22% του Εθνικού Μετώπου και 24% του δεξιού UMP.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 17:07